Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
"Egyenlő eséllyel a rák ellen" program
Az “Egyenlő eséllyel a rák ellen” program célja, hogy a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő nők emlőszűrését és felvilágosítását segítse elő. A program elsősorban azokat a településeket keresi fel, ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor, a megszüntetett uránbányászat vagy a multinacionális cégek visszavonulása miatt általános a munkanélküliség, ahol a háziorvos esetleg csak kéthetente jár ki, vagy éppen a megyeszékhelyre való közlekedés, a szűrésre való eljutás is igen nagy nehézségekbe ütközik.

Magyarországon még mindig igen alacsony a népegészségügyi szűrővizsgálatokon való részvétel. A statisztikák szerint a szervezett mellrákszűréseken a női lakosság csupán mintegy harmada – fele jelenik meg. A kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű asszonyok számára sokszor hiába érkezik meg a szűrőcentrumokban történő vizsgálatra a meghívó, az érintetteket gyakran a helyi közlekedési nehézségek, vagy éppen szociális helyzetük tartja távol az életmentő vizsgálattól.
Gyakori az is, hogy fel nem tárt, a vizsgálattól való rögzült félelmeik kötik gúzsba őket. Hátrányban vannak tehát a rossz anyagi körülmények között, szegénységben élő nők, főképpen a roma származásúak, de szintén diszkriminálódhatnak a nagy létszámú, főleg az elzárt vidéki kastély épületekben élő intézmények fogyatékos lakói is, valamint a mozgásukban korlátozott asszonyok.

A lakóhely földrajzi helyzete és elzártsága is korlátozhatja az embereket a szűréshez való hozzáférésben, sőt a kistelepülések alacsony lakossági száma miatt költséges a mobil szűrő állomások, buszok kitelepítése. Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" Program célja a lakossági emlő-szűrések számának emelése a helyi egészségnapok szervezésével. Így a hátrányos helyzetű lakosság bevonásával más egészségügyi szűrésekre is sor kerül. A program partnerségben, a helyi igényeknek megfelelő koncepció alapján működik, nagymértékben támaszkodván a kulturális szokásokra, a települések erősségeire, specialitásaira, erőforrásaira.

Az egészségnap további elemei közé tartozik a daganatos megbetegedésekről, hangsúlyosan a mellrákról szóló ismeretterjesztő előadások és lakossági fórum tartása, valamint ezzel párhuzamosan igény szerint egyénre szabott életvezetési tanácsadás, egyéb szűrővizsgálatok szervezése (vérnyomás-, vércukor szint-, testtömeg-index számítás, testzsír-érték mérés, PSA, nőgyógyászati szűrés, stb).

A program lényeges eleme az emlő önvizsgálat megtanítása. Az emlő havonkénti önvizsgálata eszközt jelent azok számára is, akik túl fiatalok a mammográfiás szűrésen való részvételhez. Mivel az emlődaganatok 90%-ában a beteg saját maga veszi észre az elváltozást, az önvizsgálatnak felbecsülhetetlen szerepe van a korai felismerésben.

Az "Egyenlő eséllyel a rák ellen" program a cselekvőképességükben korlátozott nők szűrését is szeretné elősegíteni, így külön figyelmet fordít az értelmi fogyatékossággal élő, illetve a halmozottan sérült, bentlakásos intézményekben élő nők helyi szűrésére is.

Fényképeket az Egészségnapokról a Fotóalbum menüpontban találhatnak.

A program támogatói:
American Jewish Joint Distribution Committee (JDC/Joint)
Susan G. Komen for the Cure
Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations), Nyílt Társadalom Roma Kezdeményezések program

A program partnerei:
Magyar Vöröskereszt
ÁNTSZ
COPDs Betegek Egyesülete
Magyar Védőnők Egyesülete
Országos Egészségfejlesztési Intézet
Országos Tisztiorvosi Hivatal
Rákbetegek Országos Szövetsége
Magyar Rákellenes Liga
”A rák ellen, az emberért, a holnapért!”Társadalmi Alapítvány
Jóban-Rosszban filmsorozat
Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvány
ÉFOÉSZKERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.