Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
Mellrák betegek és érintettek rehabilitációja 2018. febuár 8-án
Budapest, 2018.01.30.
Mellrák betegek és érintettek rehabilitációja
2018. február 8.A nagy érdeklődésre tekintettel kerekasztal és előadás sorozatot rendezünk a REHABILITÁCIÓ témájában. Milyen rehabilitáció érhető el Magyarországon? Milyennek kellene lennie? Hol kezdődik és hol ér véget?
Az első program FEBRUÁR 8-ÁN a BENCZÚR HOTELBEN (Bp. VI. ker. Benczúr u. 35.) lesz 11-14 óra között.

Előadóink Prof. Dr. Dank Magdolna, Dr. Riskó Ágnes, Bodnár Ágnes, Bánfi Ildikó, Legendi Zsuzsa, Németh-Tavasz Brigitta.
Mi van benne a mostani rendszerben? Hol érhető el rehabilitáció? Melyek az emlőrák-érintettek jogosultságai? Mi a komplex rehabilitáció? Mit kell tudni a gyógytornáról és az ödéma megelőzéséről?
A rendezvény ingyenes, várjuk az érdeklődőket!

Regisztrálni lehet az esemény oldalán: https://www.facebook.com/events/170208997040078/
HPV elleni védőoltás ingyenesen a 7-ik osztályos lányoknak
Budapest, 2017.10.27.
A HPV elleni oltással megelőzhető a méhnyakrák

Október végig kell a szülőknek visszajuttatniuk az iskolába a beleegyező nyilatkozatot, amely ahhoz kell, hogy lányuk megkapja a HPV elleni védőoltást. Az állam által biztosított védőoltás és annak beadása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes.
A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93%-ot meghaladó védelmet nyújt a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál.
Olvasd el, mi a Mályvavirágok válasza az oltással kapcsolatos legfontosabb kérdésekre: http://malyvavirag.hu/…/valasz-a-6-leggyakoribb-kerdesre-a-…
Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre
Budapest, 2017.03.01.
Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred


Szeretettel meghívjuk 2017. április 3-án Balatonfüreden a Pro Radiológia Alapítvány szervezésében és a Női Egészségmegőrző program és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen támogatásával létrejövő, háziorvosoknak szóló akkreditált tanfolyamra.

A családorvosok alapvető szerepet töltenek be az emlőrák elleni küzdelemben, többek közt a szűréssel kapcsolatos információk átadásában is. Továbbképzésünkön bemutatjuk a legkorszerűbb szakmai ismereteket, a legújabb radiológiai képakotó és mintavételi technikákat, sebészi és onkológiai eredményeket. A mammográfiás szűréssel kapcsolatosan időszakosan fellángoló vitákat is elemezni fogjuk. Az előadásokat követően a kérdéseiket, felvetéseiket a jelenlevő szakemberekkel kerekasztal formájában lesz mód részletesen megvitatni.
A tanfolyam célja, hogy hozzáférhertő és könnyen átadható információval segítse a családorvosok munkáját az emlőrák halálozás csökkentése terén.

A rendezvény programját csatoljuk.

Lehetőség van útiköltség és szállásköltség támogatásért folyamodni Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítványhoz. A támogatási kérelmet csatoljuk. Erre a címre kérjük küldni: info@emlorakalapitvany.hu

Szeretettel várjuk!

Szervezők: PTE ÁOK Alapellátási Intézet, Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete, Női Egészségmegőrző Program MAZS Alapítvány, Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen, Pro-Radiológia Alapítvány
A továbbképzés a következő szakmákra került akkreditációra (SZTE-ÁOK/2017.I./00072): háziorvostan, közegészségtan-járványtan, egészségügyi szervezés, radiológia, szülészet-nőgyógyászat
Kreditpontok száma: 6
A részvétel ingyenes.
Helyszín: Hotel Füred****, Balatonfüred, Széchenyi u. 20.
Jelentkezés: http://haziorvosi.kmcongress.com/

Jelentkezési határidő: 2017. március 15.
Kongresszusi iroda: K&M Congress Kft. 1064 Budapest, Podmaniczky utca 75.
Telefon: +36 (1) 301-2000, fax: +36 (1) 301-2001Program
Támogatási kérelem
Stretching az egészségért
Budapest, 2017.02.06.


A linken található videofilm nagy részét azzal a céllal készítették, hogy segítsenek és motiváljanak minket arra, hogy nyújtó/lazító gyakorlatokat végezzünk napi szinten, ezzel az egészséges életmód egyik legfontosabb elemét tudjuk beépíteni a hétköznapjainkba – hiszen a rákbetegségek kockázat-csökkentésének egyik legfontosabb módja a rendszeres testmozgás.
A film egy része pedig kimondottan azoknak a nőknek készült, akik már emlőműtét utáni fizikai rehabilitációjukat szeretnék felépíteni, illetve óvatos, de hatékony testmozgással szeretnének egészségükért tenni. A mozgássorozatok a lélekre is jótékonyan hatnak – segítenek ellazulni, relaxálni, aktívan pihenni.

Kívánunk mindenkinek kellemes tornázást és jó egészséget!

Egészség Hídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen

TÉVÚTON
Budapest, 2016.12.06.Örömmel osztjuk meg a hírt, hogy megjelent Sándor Anikó legújabb könyve, melynek címe: Tévúton. Anikó ebben a könyvében most annak az útnak a történetét írja meg, melyet a mellrákkal való küzdelem során járt be.
A könyvből először megjelenés előtt október 29-én az "Ébresztő! Mire várunk?" című rendezvényen hallhattunk bemutatót.
"Mennyi ideig tart ki a Camino varázsa? Meddig maradhat valaki zarándok egy nagyvárosban? Ha megkérdezték, azt mondtam: örökre! Pedig egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ez nem igaz. Tudtam, hogy rossz döntést hoztam. Addigra azonban már késő volt, újra a régi lendülettel tepertem a mókuskerékben"
A könyv egyik támogatója a Női Egészségmegőrző Program.

Ajánljuk szeretettel!

Nancy Brinker Nagyköveti ösztöndíj, San Antonio
Budapest, 2016.12.05.


A 2016-os Nancy Brinker Nagyköveti Ösztöndíj nyertese Dr. Maráz Róbert lett, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Onkoradiológiai Központjának sebész és klinikai onkológus főorvosa lett. A díjátadónak az október 29-én, az ÖTKERTben rendezett „Mire várunk? Ébresztő!” című rendezvény adott helyet.
Dr. Maráz örömmel fogadta a díjat, mivel így lehetősége nyílik arra, hogy a magyar gyakorlatot és terápiás irányelveket össze tudjam hasonlítani az Egyesült Államokban lévőkkel. Dr. Maráz Kecskeméten dolgozik a Megyei Kórházban. Tavaly az Országos Onkológiai Intézettel karöltve szervezték meg a III. Emlőrák Konszenzus Konferenciát, ahol 6 szakma Magyarországra vonatkozó terápiás ajánlásait fogalmazták meg. Nagyon fontosnak tartja, hogy hazánkban az emlőrák szűrésen való részvételi arány növekedjen, mert a szűrésen felfedezett korai emlőrákos betegeket nagyobb eséllyel lehet meggyógyítani.
Kecskeméten a műtét előtt több szakember részvételével működő mamma-team tesz javaslatot a megfelelő műtétre a beteg leletei alapján. Amennyiben indokolt már emlő MR és PET/CT elvégzésére is van lehetőség. Az operációt követően a részletes szövettani lelet birtokában a betegeket az ONKOTEAM-re küldik, ahol már a műtét utáni kezelésre kapnak javaslatot. Kórházuk Onko-radiológiai Központjában lehetőség van a komplex onko-terápiás kezelésekre, a legújabb sugárterápiás eszközök is rendelkezésre állnak. Az összehangolt csapat munka nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a betegek a diagnózis kézhezvételétől minél hamarabb megkapják a megfelelő ellátást. Véleménye szerint Kecskeméten a sebészeti és az onkológiai osztály között remek a kapcsolat, amely elengedhetetlen a jól működő beteg-utak megszervezéséhez.

Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen videó
Budapest, 2016.11.28.
2016-ban a Női Egészségmegőrző Program vezetésével valósult meg az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen program.

A rendezvényről készült légi-utcai hangulat-videó az alábbi linken tekinthető meg: Katt

Jó gyakorlat program: OncoNetwork a beteg utak gyorsítására.
Budapest, 2016.11.17.


A Női Egészségmegőrző Program a Somogy megyei Kaposi Mór Oktatókórház beteg út programjáról készített kisfilmet. A filmet az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen rendezvényen vetítették le, 2016. október 29-én.
Az Egészség Hídja Összefogás idei évi kampány témája a beteg utak rövidítése, a várakozási idő csökkentése volt.

Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen, 2016. október 29, 17 óra, ÖTKERT
Budapest, 2016.10.26.


Megnyílt a regisztráció Konferencia a Női Egészségért/Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen programra!
Budapest, 2016.10.14.
Mire várunk? Ébresztő!
2016. október 29.
Ötkert, Budapest, Zrínyi utca 4


A program elérhető itt.

Aki vidékről utazik, és szeretne útiköltség visszatérítést és/vagy ebédet a rendezvényen, kérjük regisztráljon itt: http://reg.mellrakellen.hu/
FELHÍVÁS
Budapest, 2016.09.19.
Utazási ösztöndíj felhívás: 2016 San Antonio emlőrák kongresszus

Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíj 2016


Magyar emlőrák-kutató illetve emlőrák gyógyításban dolgozó szakember részére

A Susan G. Komen ismét ösztöndíjat hirdet meg magyar emlőrák-kutató illetve gyógyító szakember számára a 39. San Antonio Emlőrák Szimpóziumon (San Antonio Breast Cancer Symposium, SABCS) való részvételre. A szimpóziumot az idén 2016 december 6.-10. között rendezik.
Az ösztöndíj az utazási és szállás költségeket, illetve a konferencia regisztrációs költségét fedezi 2.000 US$ erejéig.

A San Antonio Emlőrák Szimpóziumon http://www.sabcs.org/EventPhotos/saturday/index.html; http://visitsanantonio.com/sabcs a legnagyobb nemzetközi, emlőrákkal kapcsolatos szakmai rendezvény, ahol 90 országból közel 7.500 szakember vesz részt. Célja, hogy a résztvevő szakemberek számára kurrens tudományos információkkal szolgáljon a kísérleti biológia, etológia, megelőzés, diagnosztika és terápia témakörében az emlőrák és a rákmegelőző állapot kérdéseiről. A rendezvényre a témában dolgozó akadémikusokat, gyakorló orvosokat és kutatókat várják nemzetközi színterekről a szervezők.

A pályázat részletes leírása és további információ a csatolt dokumentumban angol nyelven található.

Pályázatok beadási határideje: 2016. szeptember 23., 17 óra (magyar idő szerint).
A pályázatokat erre a címre kérjük elküldeni: international@komen.org

Az email címében kérjük feltüntetni: Ambassador Nancy G. Brinker Award, Hungary

A díjat a 2016. október 29.-én szombaton Budapesten megrendezésre kerülő Konferencia a Női Egészségről, az Emlőrákról - Mire várunk? című rendezvényen nyújtja át az amerikai nagykövetség képviselője. A rendezvény a Női Egészségmegőrző Program és az Egészség Hídja a Mellrák Ellen Összefogás közös programja.

Az utazási ösztöndíjjal kapcsolatos kérdéseket a következő címen várjuk: edit.barodi@mellrakellen.huJelentkezési lap
Leírás
Fontos információ a kozmetikumokról
Budapest, 2015.11.05.


„Az Environmental Health Perspectives című szakfolyóirat tanulmányának megállapítása szerint a személyi higiéniás termékekben tartósító- és fertőtlenítőszerként használatos parabének (metilparabén E218, etilparabén E214, propilparabén, butilparabén) már alacsony dózisban is közreműködhetnek ösztrogén-szenzitív betegségek – pl. emlőrák -kialakulásában. A tanulmány szerzői azt is hozzáteszik, hogy a jelenlegi biztonságossági vizsgálatok valószínűleg nem értékelik megfelelően ezen szerek valódi egészségkárosító potenciálját.


Többet itt: Katt
Forrás: @pharmaonline
Lakossági Fórum az Emlőrákról, 2015. szeptember 11, Szeged – rövid film a magas kockázatú csoportokról és arról, hogy jogunk van választani
Budapest, 2015.10.16.


Ingyenes Női Nap - Fókuszban az endometriózis és meddőség
Budapest, 2015.09.30.
Szeretnénk felhívni a figyelmet partnerünk, az EGYÜTT KÖNNYEBB: NŐI EGÉSZSÉGÉRT ALAPÍTVÁNY nagyon fontos rendezvényre:
Ingyenes NŐI NAP: egy nap, ami a női egészségről, központban: az endometriózis és a meddőség kapcsolata.


facebook link: https://www.facebook.com/events/1893391787553514/

Napjaink rohanó világában, nincs időnk magunkra, nem tudjuk megélni nőiességünket, amely különböző női betegségek kialakulásához vezethet. Elveszett a nők együtt, egymással töltött idejének értéke. Azt szeretnénk, ha mi nők jobban figyelnénk magunkra, ismernénk saját testünk működését és időben észrevennénk a változásokat.
Miért fontos beszélni az endometriózisról, amely egyre gyakrabban a meddőségi problémák oka?
Világszerte 70 millió, Magyarországon több mint 200.000 érintett nő, a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van.

Fordíts az életeden
Budapest, 2015.09.18.


A Női Egészségmegőrző Program az idén az Egészség Hídja Összefogás Egyesülettel és A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvánnyal közösen szervezi mellrákkal kapcsolatos konferenciáját és figyelemfelhívó rendezvényét az Uránia Nemzeti Filmszínházban (Budapest, Rákóczi út 21, 1088), 2015. október 4-én.
Egész napos konferenciával, tájékoztató programokkal, a Fontos vagyok c. dokumentumfilm készítőinek alkotásával, az Élni és nem félni c. filmmel és flashmobbal várunk minden érdeklődőt.


Az esemény fővédnöke: Tarlós Istvánné

*A Női Egészségmegőrző Program konferenciája


Konferencia a női egészségről, az emlő egészségéről: Fordíts az életeden!

Uránia, Díszterem

09.00 – 10.00 Regisztráció, érkezések
09.45 - 10.00 Anita Hungária rendhagyó divatbemutató
10.00 - 10.15 Megnyitó, köszöntők
Taly Shaul JDC-MAZS Alapítvány, Jó Marianna JDC, Sári Edina A Rák Ellen az Emberért a Holnapért! Társadalmi Alapítvány, Nagy Andrea Egészség Hídja Összefogás

10.15 - 10.30 Konok Zsuzsa légtornász produkciója és
San Antonio 2015: a 2015-ös Nancy G. Brinker Nagyköveti ösztöndíj nyertesének bejelentése
10.30 - 11.00 San Antonio 2014: Dr. Sávolt Ákos, a 2014-as díjazott előadása a San Antonio emlőrák szimpóziumról

11.00 - 11.45 Endometriózis, petefészekrák és méhnyakrák kerekasztal
Szakemberek: Dr. Pete Imre, Dr. Bokor Attila
Salamon Adrienn a Női Egészségért Alapítványtól, Simó Vivien és Szabó Szilvia a Mályvavirág Alapítványtól (Gyógyulást Segítő Program)
Moderátor: Tóth Icó, Mályvavirág Alapítvány
11.50 – 12.35 Terhességi emlőrák kerekasztal
Szakemberek: Dr. Dank Magdolna, Dr. Kulka Janina, Dr. Mártai Zoltán
Moderátor: Bánfi Ildikó, Holnapom Egyesület

12.35 – 13.25 Ebéd

13.30 - 14.15 Az onkoteam felépítése kerekasztal
Szakemberek:
Dr. Szalay Gábor, Dr. Vass László, Dr. Patyánik Mihály, Dr. Mátrai Zoltán, Dr. Gerlinger Lilla
Moderátor: Berg Éva, Mellrákinfó Egyesület
14.20 - 15.05 Metasztatikus emlőrák-terápiák kerekasztal
Szakemberek: Dr. Bittner Nóra, Dr. Uhercsák Gabriella
Moderátor: Schlotter Judit, Pink Bolero
15.05 - 15.10 Konferencia zárása

15.10 - 15.30 Szünet
15.30 - 15.45 Flashmob az Uránia mozi előtt


Uránia Galéria

Sajtótájékoztató és kerekasztal
műsorvezető: Argyelán Krisztina, Class Fm

16.00 – 16.30 Fordíts az életeden! imagefilm vetítése
Körtvélyes Éva, Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke
Svastics Egon, Rák Ellen az Emberért Alapítvány elnöke
Jó Marianna, Női Egészségmegőrző Program programvezető

Ungár Anikó és Sebestyén Márta leleplezik a homokórát

Dr. Vass László, Egészség Hídja Összefogás Egyesület főtitkár
Dr. Bittner Nóra, Országos Onkológiai Intézet, onkológus főorvos
A remény szalagja díj átadása – Tóth Zsuzsa, Anita Hungária

16.30- 17.15 Kerekasztal beszélgetés a kampány arcaival, a betegszervezetek képviselőivel, és a Fontos vagyok c. film készítőivel (Földvári Barbara, Dr. Dallos Csaba, Balassa Gabriella, Mellrákfórum, Kozó Liza, aktivista, Halom Bori és Laár Ani, Mellrákinfó, Pataki Aranka, Pink Bolero, Varga Barbara)


Uránia Díszterem

18.00-18.30 Fontos vagyok c. dokumentumfilm premier előtti vetítése


A rendezvény teljes időtartama alatt

9:30-18:00 Relaxációs szoba (Kisterem)
9:30-18:00 Konzultációs szoba (Kisterem)
9:30-18:00 Szervezetek és szakértők standjai az aulában: Mellrákfórum, Mellrákinfó, Pink Bolero, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány, Magyar Rák Ellenes Liga, Anita Hungária, Ed Haas stand és kóstoltatás, Berkes Gabi, Pszichosarok


*A Női Egészségmegőrző Program Konferencia programján való részvételre a http://reg.mellrakellen.hu/ oldalon lehet regisztrálni szeptember 16 és október 1 között a létszám limittől függően. A konferenciára vidékről ideutazók útiköltségét a Női Egészségmegőrző Program visszatéríti, illetve szeretettel meghívja ebédre azokat résztvevőket, akik a teljes programban szeretnének részt venni.Információt itt is lehet szerezni: http://www.egeszseghid.hu/fordits-az-eleteden

Utazási ösztöndíj felhívás: 2015 San Antonio emlőrák kongresszus
Budapest, 2015.09.04.
Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a San Antonióban 2015. december 8-12. között megrendezésre kerülő 38. Emlőrák Kongresszust, illetve a részvételhez az alábbi ösztöndíj lehetőséget:

Felhívás

Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíj 2015


Magyar emlőrák-kutató illetve emlőrák gyógyításban dolgozó szakember részére

A Susan G. Komen ismét ösztöndíjat hirdet meg magyar emlőrák-kutató illetve gyógyító szakember számára a 38. San Antonio Emlőrák Szimpóziumon (San Antonio Breast Cancer Symposium, SABCS) való részvételre. A szimpóziumot az idén 2015 december 8.-12. között rendezik.

Az ösztöndíj az utazási és szállás költségeket, illetve a konferencia regisztrációs költségét fedezi 2.000 US$ erejéig.

A San Antonio Emlőrák Szimpóziumon http://www.sabcs.org/EventPhotos/saturday/index.html; http://visitsanantonio.com/sabcs
a legnagyobb nemzetközi, emlőrákkal kapcsolatos szakmai rendezvény, ahol 90 országból közel 7.500 szakember vesz részt. Célja, hogy a résztvevő szakemberek számára kurrens tudományos információkkal szolgáljon a kísérleti biológia, etológia, megelőzés, diagnosztika és terápia témakörében az emlőrák és a rákmegelőző állapot kérdéseiről. A rendezvényre a témában dolgozó akadémikusokat, gyakorló orvosokat és kutatókat várják nemzetközi színterekről a szervezők.

A pályázat részletes leírása és további információ a csatolt dokumentumban angol nyelven található.

Pályázatok beadási határideje: 2015. szeptember 17., 17 óra (magyar idő szerint).
A pályázatokat erre a címre kérjük elküldeni: international@komen.org

Az email címében kérjük feltüntetni: Ambassador Nancy G. Brinker Award, Hungary

A díjat a 2015. október 4.-én Budapesten megrendezésre kerülő Konferencia a Női Egészségről, az Emlőrákról - Közös Történetünk című rendezvényen nyújtja át az amerikai nagykövetség képviselője. A rendezvény a Női Egészségmegőrző Program és az Egészség Hídja Összefogás közös programja.

A jelentkezési lap letölthető innen.

Jótékonysági GOLFOZÁS a „Fontos vagyok dokumentum” film támogatására
Budapest, 2015.08.31.


Lakossági Fórum a VI. Szegedi Emlőrák Szimpózium keretében
Budapest, 2015.08.31.
Szegedi lakossági fórum az emlőrákról: örökletes emlőrák hajlam és rekonstrukciós plasztikai sebészet Prof. Dr. Oláh Edit és Dr. Mátrai Zoltán előadásában a Szegedi Tudomány Egyetemen szeptember 11-én 16.00-18.00 között. A belépés ingyenes, kérdésekre is választ lehet kapni.2015. május 16., Veszprém: Emlőrák Betegklubok Országos Találkozója ….mert mellrák után is van élet.
Budapest, 2015.05.08.

EGYÜTT TÖBBRE VAGYUNK KÉPESEK - VIVICITTÁ BUDAPEST, 2015
Budapest, 2015.04.28.
A Vivicittá! kifejezés magyar fordítása „Éljen a város!”.
Ezzel a szlogennel próbálták mozgósítani 30 évvel ezelőtt az olasz nagyvárosok kissé elkényelmesedett polgárait. A Vivicittá! teljesen alliterál a mi mozgalmunk alapfilozófiájával - azzal, hogy súlyos betegségünket a rejtőzködés, a bezárkózás helyett az EGYÜTT KÖNNYEBB elve alapján bátran vállaljuk fel, forduljunk a mellrákkal már megküzdött vagy éppen harcban álló társaink tapasztalataira, segítségére. Halom Bori mozgalma mára legendássá vált. A Vivicittán való reprezentatív megjelenésünk kezdeményezője, motorja is Bori és lelkes önkéntes csapata volt.
A Telecom – Vivicittá – Városvédő futás nálunk is a (különböző távú) hosszútávfutás révén a mozgás, a sport örömét, az akaraterő, a kitartás diadalát, de mindenekelőtt a közös futás lelkesítő közösségi élményét jelenti. Jól szervezett, nagy hagyományokkal rendelkező, kiemelkedő eseményről van szó, amely kétnapos (április 18-19.) rendezvénysorozata alatt több tízezer résztvevő számára nyújtott tartalmas szabadidő programot a Margit-szigeten.

A rendezvénysorozat nagy figyelmet fordított a Vivicittá alapeszméjéhez szorosan kapcsolódó civil szervezetek bemutatkozására is. Az ezek számára kialakított közösségi tér volt a rendezvény szíve: itt a két nap minden napszakában hatalmas érdeklődő tömeg hömpölygött.

Pink színű sátrunk már messziről virított. Bori és kis csapata már szombat hajnaltól díszítette, szervezte a sátor belső és külső környezetét. Bent kis fotókiállítással, a sátor előtt információs-pulttal, valamint a spontán beszélgetésekre is alkalmas padok felállításával. A MAZS Alapítvány Női Egészségmegőrző Programja által finanszírozott molinók tették teljessé a dekoratív és jól szervezett külső megjelenésünket.

A szombat a döntően civil szervezetek „sportos” részvételéről szólt: a mi kollektív pink polós, rózsaszín lufis 2,5 km-es gyaloglásunkra 12.55-kor került sor. A 150-200 fős tömegben imitt-amott férjeket-apákat is láttam. Már délelőtt felfigyeltem egy kopaszságát bátran vállaló fiatal anyukára, aki el nem engedte kislánya kezét. Vele érkező férje vigyázó szemeit le nem vette kis családjáról. Felszabadult, örömteli hangulatban tettük meg a távot. Velünk sétáltak dr. Sávolt Ákos és dr. Kelemen Péter sebészek is (Országos Onkológiai Intézet), megannyi résztvevő-túlélő megmentői, akik részvételükkel fejezték ki szolidaritásukat és tiszteletüket a „Mellrák után is van élet” mozgalom iránt.

A következő nap számunkra csendesebben, de annál aktívabban telt: az információs pult előtt mindig ült valaki, aggódó családtag, barát, akik betegségükkel küszködő távollevő családtagjaik/barátaik nevében érdeklődtek és kaptak hasznos tájékoztatást. A bárki által kitölthető kérdőívet, amely a mellrákkal kapcsolatos előítéleteket-sztereotípiákat kívánta eloszlatni, jómagam nem tudtam volna hibátlanul kitölteni.

A második nap egyébként a profiké volt: több tízezren vettek részt a 7, 10, és 21 km-es távú futásokon, amelyek útvonala – híven a Vivicittá eredeti elveihez – Budapest legszebb terei és épületei előtt vezetett.

A civilek közösségi tere helyt adott még az UNICEF, a Magyar Hospice Alapítvány, a Gézengúz Alapítvány, a NOÉ, a Suhanj, a Sportos Cukorbetegekért Egyesület és számos egészségmegőrző program bemutatkozására is.

Faragó VeraEmlőrák betegklubok Országos Találkozója: Veszprém, május 16
Budapest, 2015.04.20.
Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt a veszprémi Emlőrák Betegklubok Országos Találkozójára.

XXIII. Francia-Magyar Radiológiai Szimpózium a Francia Intézetben 2015 április 15-17:
Budapest, 2015.04.14.
„A radiológia és a nukleáris medicina az utóbbi években sokat közeledett egymáshoz, a hibrid képalkotó módszerek közös használata során. Egyre gyakrabban kapjuk kézhez a PET-CT vizsgálatok felvételeit a betegkövetések során, és előnyös, ha pontosan ismerjük ezeknek az eljárásoknak az indikációit, és a korlátait is. Ezért, a Francia-Magyar Szimpóziumok során először, egy fél napot foglalkozunk a hazánkban is már elérhető legújabb eszközökkel, és ezek alkalmazásának speciális kérdéseivel. Időszerű felfrissítenünk ismereteinket a tüdőembólia diagnosztizálása és a tüdődaganat szűrés területein, mivel a technikai és szakmai fejlődés az utóbbi években látványos volt.(..)”
Többet itt: Katt

A programot az American Jewish Joint Distribution Committee
és a Susan G. Komen által támogatott Női Egészségmegőrző Program (MAZS Alapítvány) is támogatja.
„EGYÜTT KÖNNYEBB” - TABUK NÉLKÜL A MELLRÁKRÓL
Budapest, 2015.02.18.
A rák világnapja alkalmából 2015. február 8-án, vasárnap „A mellrák után is van élet” közössége országos találkozót szervezett. Kötetlen, tabuk nélküli beszélgetésre invitáltak valamennyi sorstársat, az éppen frissen diagnosztizáltat, a műtét előtt állókat és a túlélőket, hogy erőt merítsenek egymásból, hogy megbeszéljék, milyen túlélési stratégiákat követhetnek a gyilkos kór leküzdésére.

A legfontosabb tanulság: EGYÜTT könnyebb. Ez a szlogen szerepelt a főszervező, Halom Bori által kezdeményezett találkozó túlélő önkénteseinek pink színű pólóján is. Tizenkét fantasztikus, csupa derűt és optimizmust sugárzó hölgy gondoskodott arról, hogy az ország minden pontjáról idesereglett, a mellrák különböző stációival küzdő résztvevő választ kaphasson problémáira.
A holokausztot túlélt szülők gyermekeként mindeddig azt hittem, hogy a „túlélő” szó mintegy „foglalt”, az a szüleim nemzedékének mindenképpen tragédiák sorozatát hordozó kifejezése. Tévedtem. Pár nap óta tudom, hogy a halálos kórt legyőző, esetünkben a mellrákot túlélő nők, abszolút pozitív tartalmat hordozó jelzője is. Ők nem azok a nők, akiket passzívvá, önbizalomhiányossá tett a betegség. Hatalmas utat kellett bejárniuk. Ezek a nők nemcsak visszataláltak önmagukhoz, de felülmúlva önmagukat, mozgalommá szerveződve hatalmas energiákat szabadítottak fel, hogy sorstársaikon, saját példájuk erejével segítsenek. Honlapot hoztak létre, blogokat üzemeltetnek, napi szinten „ontják” tapasztalataikat, erőt és effektív segítséget nyújtanak a hozzá fordulóknak, mindenekelőtt azzal az üzenettel, hogy „NEM VAGY EGYEDÜL”.
Halom Bori, a szervezet alapítója és motorja saját példáján keresztül bizonyítja, hogy VAN élet a mellrák után is. Bori már élethivatásának tartja, hogy megossza saját pokoli tapasztalatait, hogy tudatosítsa, van értelme a küzdelemnek, mert a rákot le lehet győzni. Mellrák elleni országos kampányában az érintettek megsegítése mellett nagy hangsúlyt kap a megelőzés, az önvizsgálat, a szűrővizsgálatokon való részvétel.

Néhány fontos információ a mellrákkal kapcsolatban:
- Magyarországon évente kb. 7000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot, ebből 2000 végződik halállal, holott a korai felismerésnek a mellrák esetében komoly szerepe van.
- Az emlőrák csak 5-10 %-ban öröklött. A szakirodalom szerint 35 éves kor előtt a genetikailag kódolt emlőrák igen ritkán jelentkezik. (A vasárnap jelenlevő emlőrákosok vagy túlélők többségét „friss” 40-esnek tartottam. Ez igazolni látszik Bánfi Ildikónak, a debreceni Holnapom Egyesület elnökének kutatásokkal alátámasztott azon meggyőződését, hogy az iskolázottság, a társadalmi helyzet, a gazdasági és mindenoldalú depriváció negatív kihatásai nagyban befolyásolják az életminőséget, és közvetlen kiváltó okai lehetnek a rákos megbetegedéseknek – az öröklött génektől függetlenül.)
- Az emlőrák egyre több 30 év alatti nőt érint.
- A nők kb. 40 %-a jár rendszeres szűrésre.
- Tévhit, hogy csak a 45-65 éves nők képezik a mellrák kockázati csoportját.

A rendezvény minden kötelező protokoll nélküli, kötetlen, többórás szabad eszmecseréből állt. A színvonalról a műtét utáni rehabilitáció kiváló szakemberei gondoskodtak:
Tóth Zsuzsa (Anita Hungária) önkéntesként az emlőműtéten átesettek speciális melltartó-választásához adott praktikus tanácsokat egy emlőműtéten átesett fehérneműmodell segítségével, szabályos divatbemutató keretében.
Tavasz Brigitta, a Pilates-torna alapjaira épülő speciális Pink Ribbon-torna hazai meghonosítója, a műtét utáni gyógytorna lehetőségére és szükségességére hívta fel a figyelmet. A gerinc anatómiai helyzete a műtétet követően megváltozik, esetleg deformálódik, amit speciális tornával korrigálni lehet.
Vámos Mónika sminktetováló, a műtét utáni mellbimbó tetoválás specialistája. Európai szintű rekonstrukciós munkáját a TB mind ez ideig nem finanszírozza.
Arató Györgyi túlélő, az egész rendezvény egyik legfiatalabb résztvevője, dietetikusként adott jó tanácsokat.
Székely Borbála onkológus-orvosként vett részt és segítette a hozzá fordulókat.
A mintegy hatvan-hetven résztvevő között két turbánt viselő (kemoterápia alatt lévő) nőt figyeltem meg. A szakemberek rövid bemutatkozása alatt, a találkozó első órájában, arra lettem figyelmes, hogy a fiatalabb levette a kendőjét – mindenki értette e gesztusban rejlő üzenetet: öntudatosan vállalta kopaszságát. A kötetlen beszélgetés harmadik órájában valóságos női gyűrűben, túlélők és még aktív betegek szűk körében találtam: egymás szavába vágva adtak tanácsot, mit hogyan csináljon, mindezt lelkesen, örömmel és valami határtalan erőt sugárzóan tették. Ezek a nők, furcsa kimondani, a leggyilkosabb kór elleni harcban nyertek csatát, felszabadultak, és öntudatra ébredtek.


Faragó Vera,
a Női Egészségmegőrző program önkéntes segítője


Nem csak a testet, a lelket is gyógyítani kell!
Budapest, 2015.01.12.
Debrecen - Az emlődaganatos hölgyek egyik legnagyobb próbatétele a haj elvesztése.


– A családban szinte mindenki daganatos betegségben hunyt el. Láttam őket elmenni, s a diagnózist követően biztos voltam benne, hogy rám is ez a sors vár – mondta Bánfi Ildikó emlőráktúlélő, mentálhigiénés szakember, a Holnapom Egyesület vezetője, aki a szervezeten keresztül pszichológusokkal karöltve ma már daganatos betegek terápiájával foglalkozik.

2003-ban, az akkor 34 éves nő egy zuhanyzás alkalmával fedezett fel „valamit” a bal mellében. – Nem csomó volt, s mivel előtte sosem vizsgáltam magam, így azt sem tudtam, hogy annak ott van-e a helye vagy sem?! A bizonytalanság és félelem miatt azonnal elmentem az orvoshoz, aki a szövetminta vétel után közölte, hogy biztosan nem jóindulatú elváltozásról van szó. Bekerültem hát az egészségügyi „gépezetbe” – fogalmazott. Ildikó –miután eltávolították melléből a daganatot–, mintegy 9 hónap leforgása alatt kemoterápiát és sugárkezelést kapott a budapesti Országos Onkológiai Intézetben. – A betegség alatt a daganat eltávolítása a legkisebb trauma ami éri az embert, sőt inkább megkönnyebbülés. Más lett volna, ha az emlőmet is leveszik. Emlékszem, mikor felkeltem a műtétből az volt az első kérdésem, hogy megmaradt-e a mellem – jegyezte meg.

Bővebben itt: http://www.haon.hu/nem-csak-a-testet-a-lelket-is-gyogyitani-kell/2703159

HAVI NÉHÁNY PERC ÖNVIZSGÁLAT. ÉLETET MENTHET
Budapest, 2014.11.06.
RTL Klub Egészségkalauz: Női Egészségmegőrző Program

EGYRE GYAKORIBB AZ EMLŐRÁK A 35 ÉV ALATTI NŐKNÉL
Budapest, 2014.11.05.

Hazánkban minden 8-9. nőt érint élete során az emlőrák, évente 7500 új megbetegedést regisztrálnak, és több mint 2000 magyar nő veszti életét ebben, az amúgy rendszeres önvizsgálattal és szűrésekkel megelőzhető betegségben. Egyre többször diagnosztizálnak emlőrákot 35 évnél fiatalabbaknál és terhes nőknél is, amelynek a szakemberek szerint főként a kitolódott gyermekvállalás a magyarázata. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja volt Magyarországon.

Október 27-én a Susan G. Komen alapítvány és az American Jewish JOINT Distribution Committee által támogatott Női Egészségmegőrző Program rendezvényén a szakma legfrissebb információiról értesülhettek a látogatók az Uránia moziban. Az életmód szerepét a daganatos megbetegedéseknél, különösen az emlőráknál nem lehet eléggé hangsúlyozni…

Bővebben itt: http://akibic.hu/oktatas/item/1153-egyre-gyakoribb-az-emlorak-a-35-ev-alatti-noknel

Sikeresen lezárult a Női Egészségről, az Emlő Egészségéről Konferencia
Budapest, 2014.10.28.
ÁTMENT A RÓZSASZÍN ÜZENET!

A női egészségmegőrzés téma elkötelezett hívein, a szakmán és az érintetteken túl is nagy érdeklődés övezte a Susan G. Komen alapítvány és az American Jewish JOINT Distribution Committee támogatásával létrejött „Konferencia a Női Egészségről, az Emlő Egészségéről” című, egész napos konferenciát az Uránia Nemzeti Filmszínházban.Ez nem véletlen, hiszen hazánkban minden 8-9. nőt érint élete során az emlőrák, évente 7500 új megbetegedést regisztrálnak, és több mint 2000 magyar nő veszti életét ebben, az amúgy rendszeres önvizsgálattal és szűrésekkel megelőzhető, betegségben. Az évek óta tartó kommunikációnak köszönhetően egyre többekben tudatosul, hogy az október hagyományosan a mellrák elleni küzdelem hónapja nemzetközi szinten, így hazánkban is, és hogy a Susan G. Komen alapítvány és az American Jewish JOINT Distribution Committee által támogatott Női Egészségmegőrző Program rendezvényein mindig a szakma legfrissebb információiról értesül a látogató.

Az október 27-i konferenciát az Amerikai Nagykövetség vezetője, a szociális problémákra érzékeny és a non- profit szféra iránt elkötelezett M. André Goodfriend ideiglenes ügyvivő nyitotta meg, majd ünnepélyes keretek közt adta át a hagyományos Nancy G. Brinker Nagyköveti ösztöndíjat Dr. Sávolt Ákosnak, az Országos Onkológiai Intézet Emlő Centrum osztályvezető helyettesének. Az ösztöndíjjal Dr. Sávolt 2014. decemberében részt vesz a San Antoniói Emlőrák Szimpóziumon. Ez után Dr. Tőkés Tímea, a 2013-as szimpóziumról tartott előadást. A rendezvényen részt vett a Susan G. Komen Globális Programjainak Igazgatója is, Ana Teasdale.
A délelőtt beszélgetések során választ kaphattunk arra, hogy milyen életmód-változtatással lehet csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát, milyen genetikai szűrési módok állnak a magas kockázattal élő hölgyek és családjaik rendelkezésére, valamint arra is, hogy milyen pszichés segítségre van szükségük az emlőrákkal küzdő hölgyeknek a kezelések közben és a gyógyulás útján.

A délutáni programon megtudhattuk, hogyan vélekedik a szakma a kemoterápia szükségességéről, végül, mivel egyre többször diagnosztizálnak emlőrákot fiataloknál és terhes nőknél, hogy a betegség hogyan befolyásolhatja a gyermekvállalást, illetve mi is a terhességi emlőrák.
A rendezvény záróakkordja az emlőrák felvilágosításról szóló regionális középiskolai verseny eredményhirdetése volt
A rendezvényen a jelenlévők folyamatosan kérdéseket tehettek fel a neves előadóknak.

A rendezvényről a több mint 160 résztvevő azzal a megnyugtató tudattal távozhatott, hogy a mellrákkal küzdő vagy a betegséget már leküzdött betegek, valamint a potenciálisan veszélyeztetett nők nem maradnak egyedül gondjaikkal. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy az egészségesek komolyan vegyék a szűréseken való részvételt, hiszen a korai diagnózis a gyógyulás kulcsa. Fontos továbbá az is, hogy a betegségben érintettek felvegyék a kapcsolatot az őket segítő szervezetekkel, a lakóhelyükhöz közeli önsegítő csoportokkal, aki sokat tudnak segíteni a gyógyulásban. Magyarországon az emlőrák diagnózis és gyógyítás ugyan nagyon magas szintű, az információ és a szolgáltatások elérése azonban nem egyenletes, így fontos, hogy a betegek megtalálják azokat a csoportokat, akik segítenek az érdekeik képviseletében és a szükséges életmód-változtatás elkezdésében.


Breast Health Day 2014
Budapest, 2014.10.15.


KONFERENCIA A NŐI EGÉSZSÉGRŐL, AZ EMLŐ EGÉSZSÉGÉRŐL PROGRAM 2014. OKTÓBER 27.
Budapest, 2014.10.14.
Női Egészségmegőrző Program
Konferencia a női egészségéről, az emlőrákról


URÁNIA mozi
Budapest, Rákóczi út 21, 1088
2014. október 27. hétfő
Program


09.00 – 09.30 Regisztráció, érkezések

09.30 - 09.45 Megnyitó, video köszöntő
A Nancy G. Brinker Nagyköveti ösztöndíj ünnepélyes átadója az USA Nagykövetségének
megbízott képviselője által

09.45 – 10.00 San Antonio 2013 – Dr. Tőkés Tímea, a 2013-as díjazott előadása a San Antonio mellrák
szimpóziumról

10.00 – 11.00 A magas kockázatú nők szűrése és a családok felvilágosítása
Panelisták: Dr. Kulka Janina; Professzor Dr. Láng István; Professzor Dr. Oláh Edit
Moderátor: Bánfi Ildikó

11.00 – 11.15 Kávészünet

11.15 – 12.15 A mellrákkal kapcsolatos szükséges pszichológiai segítség
Désfalvi Judit; Dr. Forrai Gábor; Dr. Hámor Éva; Mihók Viktória
Moderátor: Kósáné Kovács Judit

12.15 – 13.00 Ebéd

13.00 – 14.00 A kemoterápia szükségessége – hogyan ítélik meg a szakemberek, hogy szükség van-e kemoterápiára
Dr. Bittner Nóra; Dr. Győrffy Balázs; Professzor Dr. Landherr László; Dr. Szász Marcell
Moderátor: Dr. Kenessey Andrea

14.00 – 15.00 A mellrák és a terhesség
Panelisták: Dr. Dank Magdolna; Dr. Madaras Lilla; Dr. Szentmártoni Gyöngyvér
Moderátor: Halom Borbála
A petefészekrák diagnózisa: felvilágosító felhívás: Dr. Pete Imre

15.00 – 15.10 Regionális középiskolai verseny eredménye az emlőrák felvilágosításról – a győztes csapat
bemutatása

15.10 – 15.25 Kérdések és válaszok – a WHEP csapat, JDC és Susan G. Komen for the Cure

15.25 – 15.30: A konferencia zárása és elköszönés

Közben: Anita Hungária termékbemutató és partnereink roll-up kiállítása

A Debreceni Holnapom Egyesület híre: Rózsaszín Október az IKON étteremben (Debrecen)
Budapest, 2014.10.13.
Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja. Idén mi is csatlakozunk a Magyarországon egyedülálló kezdeményezéshez, amely a minőségi és egészséges étkezést népszerűsíti.Rózsaszín menünket egész októberben hétvégente kóstolhatják meg vendégeink, melynek alapanyagai az IKON-ra jellemző módon frissek és kiváló minőségűek. A menüből származó bevétel egy része a debreceni Holnapom Egyesület prevenciós munkáját és a daganatos betegek gyógyítását segíti. Támogassuk együtt az emlőrák elleni küzdelmet!

http://www.ikonrestaurant.hu/blog/rozsaszin-oktober/?id=150
Mellrákfórum: Utolsó kemo
Budapest, 2014.10.13.


Meghívó: Konferencia a Női Egészségről, az Emlő Egészségéről
Budapest, 2014.10.13.


"HAVE A NICE DAY" - LEGYEN SZÉP NAPOD!
Budapest, 2014.10.01.


A SZOPTATÁS CSÖKKENTI AZ EMLŐRÁK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT
Budapest, 2014.08.08.
Újabb érv a szoptatás mellett, ezúttal az emlőrák kialakulásával összefüggésben: A szoptatás, a csecsemőkre gyakorolt, jótékony hatása mellett, annak valószínűségét is csökkenti, hogy az anyában, főként a menopauza előtti időszakban kialakuljon az emlőrák.

A szoptatás csökkenti mind az ösztrogén receptor-pozitív, mind pedig az ösztrogén receptor-negatív emlőrákok kockázatát.Egy 47 tanulmányból összeállított tudományos elemzés szerint azoknak az anyukáknak, akik életük során kb. egy évig szoptatták babájukat (vagy több babát több alkalommal, amelyek együttes hossza összesen egy évet ad ki), kisebb az emlőrák kockázatuk, mint azoknak a nőknek, akik soha nem szoptattak. Azoknak az emlőrák kockázata, akik két évig szoptattak, az előző csoport kockázatának is a fele.

A szoptatás továbbá csökkenti:
Utazási ösztöndíj felhívás: 2014 San Antonio emlőrák kongresszus
Budapest, 2014.08.07.
Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a San Antonióban 2014. december 9-13. között megrendezésre kerülő 37. Emlőrák Kongresszust, illetve a részvételhez az alábbi ösztöndíj lehetőséget:

Felhívás


Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíj 2014

Magyar emlőrák-kutató illetve emlőrák gyógyításban dolgozó szakember részére
A Susan G. Komen ismét ösztöndíjat hirdet meg magyar emlőrák-kutató illetve gyógyító szakember számára a 37. San Antonio Emlőrák Szimpóziumon (San Antonio Breast Cancer Symposium, SABCS) való részvételre. A szimpóziumot az idén 2014 December 9.-13. között rendezik.
Az ösztöndíj az utazási és szállás költségeket, illetve a konferencia regisztrációs költségét fedezi 2.000 US$ erejéig.

A San Antonio Emlőrák Szimpóziumon http://www.sabcs.org/EventPhotos/saturday/index.html; http://visitsanantonio.com/sabcs a legnagyobb nemzetközi, emlőrákkal kapcsolatos szakmai rendezvény, ahol 90 országból közel 7.500 szakember vesz részt. Célja, hogy a résztvevő szakemberek számára kurrens tudományos információkkal szolgáljon a kísérleti biológia, etológia, megelőzés, diagnosztika és terápia témakörében az emlőrák és a rákmegelőző állapot kérdéseiről. A rendezvényre a témában dolgozó akadémikusokat, gyakorló orvosokat és kutatókat várják nemzetközi színterekről a szervezők.

A pályázat részletes leírása és további információ a csatolt dokumentumban angol nyelven található.

Pályázatok beadási határideje: 2014. szeptember 18., 17 óra (magyar idő szerint).

A pályázatokat erre a címre kérjük elküldeni: international@komen.org

Az email címében kérjük feltüntetni: Ambassador Nancy G. Brinker Award, Hungary

A díjat a 2014. október 27.-én Budapesten megrendezésre kerülő Konferencia a Női Egészségről, az Emlőrákról című rendezvényen nyújtjuk át.

Jelentkezési lap
Kitöltési útmutatóJAVÍTJÁK A GENETIKAI RÁKKOCKÁZATTAL ÉLŐK KLINIKAI ELLÁTÁSÁT
Budapest, 2014.07.28.


Az Amerikai Rákintézet (NCI) Daganat-epidemiológiai és Genetikai részlegének igazgatója, Stephen J. Chanock világméretű összefogást szervezett azzal a céllal, hogy javítsák a nagy genetikai rákkockázattal élők klinikai ellátását. Ebbe a minimum öt évre szerveződött nemzetközi rákellenes kutatócsoportba nyert meghívást dr. Oláh Edit, az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Genetikai Osztályának vezetője. A világméretű összefogás nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy minél pontosabban meg lehessen határozni az öröklött génváltozások szerepét az emlő- és petefészekrák és más tumorok kialakulásában. További infók: http://www.radiologia.hu/aktualis/belfoldi_hirek/12551.html

A mellrák elleni harc nagyköveteként fut ki a 46. Kékszalag 600 hajója
Budapest, 2014.07.09.
A rajt utáni 3. percben minden hajó fedélzetéről útnak indul egy-egy rózsaszín léggömb is az ég felé, rózsaszínbe öltöztetve a horizontot.


Forrás: mellrakom.blog.hu

Halom Bori csak egy abból a 7000 nőből, akinél évente felfedezik a betegséget: nála 2012 novemberében diagnosztizálták a rosszindulatú daganatot.

Azon a napon az egész élete megváltozott. Egy hónap múlva megoperálták, majd kemoterápiás és sugárkezelésen is részt kellett vennie, és még további 5 évig hormonkezelésre szorul.

Bori harcba indult: saját példáján keresztül szeretne segítséget nyújtani mindazok számára, akik a betegséggel küzdenek. Küldetésének érzi, hogy minden nőhöz eljusson az üzenet: nem vagy egyedül a problémáddal, szállj szembe a betegséggel, hiszen a mellrák után is van élet! Blogot vezet, ahol személyes tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, nagyjából 30 mellrákban érintett önkéntessel segítenek a sorstársaiknak hasznos tanácsokkal, praktikákkal vagy olykor csupán egy támogatást és erőt adó szóval, és apró, ám megható ajándékkal kedveskednek az utolsó kemoterápiára érkező sorstársaiknak.

Idén, az általa indított Mellrákfórum elnevezésű mozgalom csatlakozott Magyarország legnépszerűbb vitorlásversenyéhez, a 46. Kékszalaghoz. A versenyen részt vevő közel 600 hajó a mellrák elleni harc nagyköveteként fut majd ki a kikötőből, és veszi fel a küzdelmet a hullámokkal. A rajt utáni 3. percben minden hajó fedélzetéről útnak indul egy-egy rózsaszín léggömb is az ég felé, rózsaszínbe öltöztetve a horizontot.

A léggömbök a mellrák elleni küzdelmet szimbolizálják. A kezdeményezésben örömmel vesz részt Liktey Farkas is, a Kékszalag tizenegyszeres győztese, aki évek óta önkéntes alapon foglalkozik beteg, illetve gyógyulóban lévő gyerekek és felnőttek élményvitorláztatásával."Amikor az ember sportolóként ráébred, hogy mások odafigyelnek arra, amit ő mond vagy tesz, szinte kötelességének érzi, hogy példát mutasson. Én hat évvel ezelőtt jutottam el erre a felismerésre. Először azt hittem, hogy én csak adok valamit, de valójában nekem ugyanakkora feltöltődést jelent azt látni, hogy a gyerekek csillogó szemmel néznek a hajóra. A fedélzeten elfelejtik a megpróbáltatásokat, ismét vidámak és gondtalanok, én pedig boldog vagyok, hogy ennek részese lehetek" - mondta Litkey Farkas.

"A betegség talán legnehezebb része, hogy az ember elszigetelődik, mert azt hiszi, egyedül van a problémájával. Ez nem igaz, hiszen mindig akad valaki, aki segíteni szeretne. Aztán csatlakozik hozzájuk még valaki, aztán pedig mások is... Így jöhet létre egy nagy közösség, ami már elég erős hozzá, hogy valódi változást indítson el. Remélem, hogy hamarosan annyian leszünk, mint a vitorlások a vízen vagy a rózsaszín lufik az égen" - mondta Halom Bori.

Július 10-12-én rendezik meg 46. alkalommal az idén 80 éves Balaton-kerülő vitorlásversenyt, a Kékszalag Audi Nagydíjat, ráadásul a 80 éves jubileum mellett idén a vitorlás szövetség alapításának 85. évfordulóját is ünneplik. Az idei verseny az eredeti kiírás szellemiségét figyelembe véve nyílttá vált, többtestű és egytestű hajókkal is lehet indulni.


Fotó: Turcsi Gábor

A Kékszalag Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenye. A Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred közti (légvonalban) 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. A legtöbb, 623 induló hajó 2010-ben volt.

A Kékszalag első napjáról élő közvetítést ad a DigiSport televíziós csatorna.

A versenyről a televíziós adás mellett a LiveU rendszer révén online közvetítést is láthatnak az érdeklődők a rollingnews.tv oldalon, amely adás a verseny honlapjába ágyazva is látható lesz.

A Kékszalag idén is teret ad jótékony kezdeményezéseknek. Így a mellrák elleni látványos figyelemfelhívás mellett ezúttal is gyűlhetnek majd az adományok a Magyar Hospice alapítvány gyermek-hospice tevékenységének támogatásra.

Forrás: ma.hu
Kék és rózsaszín a szelek szárnyán
Budapest, 2014.07.09.
Ez nem az a szokványosan sokkoló rákos történet, amit már meg sem hallgatnak az emberek. Olvasd végig és Te is meglátod, hogy most nem mi kérünk, hanem mi adunk. Kiderül, hogy milyen erő rejlik egy bátor vitorlás szívben és az együttműködésben.

Július 10-én veszi kezdetét az immáron 46. alkalommal megrendezésre kerülő Kékszalag. A rajt után nem sokkal egy szívbemarkoló kezdeményezésre figyelhet majd fel a nagyérdemű. A startpisztoly eldördülését követő 3. percben közel 600 hajó mindegyikéről 1-1 rózsaszín lufi fog felemelkedni mindazokért, akik már szembenéztek, vagy kénytelenek lesznek szembenézni a mellrák rémével. Azok sem maradnak le, akik nem tudnak személyesen gyönyörködni a meghitt látványban, ugyanis az eseményt a Digi Tv és a http://rollingnews.tv oldal is közvetíti.

De honnan jött ez a kezdeményezés, és miért pont a Kékszalagon bont vitorlát a mellrákellenes küzdelem?

Kézbe veszem a telefont, tárcsázom a számot, kicsöng. Izgatottan várok, majd egy nagyon kedves hang szólal meg a vonal túlsó végén. A fiatalosan üde és közvetlen hang gazdája nem más, mint Halom Bori, a mellrákellenes küzdelem új és egyben meghatározó alakja, de nyugodtan mondhatom azt is, hogy színfoltja. Az igazság, ahogyan mondani szokás, tehát most is odaát van. Elmondom, hogy ki vagyok és miért is keresem Őt, mire a maga megszokott nyitottságával közli, hogy mennyire jófejek vagyunk, és minden olyan lehetőségért nagyon hálás, amellyel az üzenete eljuthat másokhoz.

Beszélgetünk. Elmeséli, hogy 2012. novemberében diagnosztizálták nála a rosszindulatú melldaganatot. Az utolsó sugárkezelést 2013. júniusában kapta, de még mindig nem ért el az út végére, mert mellbimbója még nincsen. Hosszú folyamat a gyógyulás mind testileg, mind lelkileg, de a családja, a lánya Sára, a barátai és az orvosai mindvégig mellette álltak. Miközben a kemo- és sugárterápiákon küzdött az életéért, elhatározta, hogy indít egy blogot (http://mellrakom.blog.hu/), ahol bebizonyítja, hogy "Mellrák után is van élet! Mindenki végig tudja csinálni, csak hinni kell magadban és pozitívan hozzáállni!".

Megtudom, hogy idén április környékén a futópadon rohanva pattant ki a fejéből a gondolat, ha már több mint 30 éve vitorlázik, miért is ne lehetne a Kékszalag egy olyan fórum, ahol megszólítja sorstársait, a mellrákos nőket. Az ötlet, hála a vitorlás múltnak és a közösség összetartásának, hamar pártfogóra talált Litkey Farkas személyében, majd a Magyar Vitorlás Szövetség közbenjárásával a kezdeményezés szabad utat kapott, engedély pipa. Fontosnak tartja elmondani, hogy a megvalósításban segédkezet nyújtott Jó Mariann is, a Marcia Peresky Női Egészségmegőrző Program vezetője. A program két nemzetközi szervezet támogatásának köszönheti létezését, ezek pedig a Susan G. Komen for the Cure (ők használták először a rózsaszín szalagot szimbólumként) és az American Jewish Joint Distribution Committee.Megosztja velem, hogy nem az a gond, hogy nem kommunikálunk a mellrákról, hanem az, hogy nem jól. Az a cél vezérli, hogy egész évben beszéljünk róla, és ne csak októberben, amikor a mellrák elleni küzdelem hónapja van. Ne csak akkor, amikor kvázi kötelező és illik.

Belemerülünk. Bori idén is indul a Kékszalagon, méghozzá egy pasi csapattal együtt a Tutu too hajó fedélzetén, ahol megmutathatja, ki is a nő a talpán. Kiderül, hogy 6 éves korában Földváron kezdett el vitorlázni, amiért azóta is hálás a szüleinek, akik sajnos már nincsenek közöttünk. A Balaton és a sport iránti szeretet meghatározó az életében. Miközben ő az elemekkel harcol majd, a Mellrákfórum Egyesület többi önkéntese Füreden hívja fel a figyelmet a mellrák megelőzésének, szűrésének fontosságára, és látja el tanácsokkal a hozzájuk fordulókat. A Mellrákfórum Egyesület elnevezés Kenessey Andrea kezdeményezésére jött létre, amit Bori tettrekészsége és életereje inspirált. Mára már 50 önkéntessel működnek együtt, és a számuk egyre nő. Legfőbb erejük abban rejlik, hogy már mind megküzdöttek a betegséggel, és hiteles példamutatással tudnak segítséget nyújtani sorstársaiknak.Megdöbbenek. Bori hihetetlenül életerős és pozitív személyiség. Számára ennek a szörnyű és küzdelmes időszaknak is van hozománya. Úgy érzi, a rengeteg küzdelem és a végső győzelem annyira megerősítette, hogy már képes az életében eddig bekövetkezett veszteségeket és nehézségeket is feldolgozni, elengedni. A lelke megnyugvást talált.

Mielőtt elbúcsúznánk, még megkérdezem, hogy hogyan látja magát 1 év múlva. A válasz, ahogyan azt már megszokhattam, ismét tettrekészségről és bizakodásról árulkodik. Nevetve mondja, hogy "2000 önkéntes között, boldog túlélőként. Minél több embernek szeretnék segíteni. Sok tenni akaró ember van, de nem érzi magában az erőt. Közöttünk viszont nincs egyedül!".

Elbúcsúzunk. Megköszönöm a beszélgetést, Ő pedig a lehetőséget. Lemegyek a Balaton partjára, ülök a napon és nézem a vizet. Előveszem a telefonom és újra felmegyek a mellrakom.blog.hu oldalra. Elolvasok számtalan újabb bejegyzést, majd könnyek szöknek a szemembe. Mélyen megérint az a sors, az az erő, az a tennivágyás, az az őszinte feltárulkozás, amivel Bori nyitott a világ felé. Aztán eszembe jutnak a szavai: "Sok nő azért nem megy el a szűrésre, mert retteg a ráktól, retteg attól, hogy ő is beteg. Tudniuk kell, hogy van élet a rák után!". És akkor tudatosult bennem, hogy én is egy vagyok közülük, egy, aki retteg. Lehet, hogy Bori most mentett meg egy újabb életet.Szerző: Rab Zsófia
Forrás: porthole.hu
AZ ÉLET SZÍNEI: KÉK ÉS RÓZSASZÍN
Budapest, 2014.07.01.
46. Kékszalag a mellrák jegyében

Halom Bori csak egy abból a 7000 nőből, akinél évente felfedezik a betegséget.
Bori harcba indult: saját példáján keresztül szeretne segítséget nyújtani mindazok számára, akik a betegséggel küzdenek. Küldetésének érzi, hogy minden nőhöz eljusson az üzenet: nem vagy egyedül a problémáddal, szállj szembe a betegséggel, hiszen a mellrák után is van élet!

Idén, az általa indított Mellrákfórum elnevezésű mozgalom csatlakozott Magyarország legnépszerűbb vitorlásversenyéhez, a 46. Kékszalaghoz, amely július 10-én rajtol el Balatonfüredről. A versenyen résztvevő közel 600 hajó a mellrák elleni harc nagyköveteként fut majd ki a kikötőből és veszi fel a küzdelmet a hullámokkal.


fotó: Turcsi Gábor

forrás: facebook
Nincs szükség módosításra a hazai mammográfiás szűrési rendszerben
Budapest, 2014.03.03.
A hagyományos emlőszűrés a nemzetközi szakmai viták középpontjában.

Február közepén számos cikk jelent meg a magyar médiában is a British Medical Journal-ben (BMJ) publikált tudományos cikkre hivatkozva, amely a mammográfiás emlőszűrés szakmai megalapozottságát, illetve szükségességét taglalja, kérdőjelezi meg.
Fontosnak tartjuk erre hivatkozással közzétenni a hazai szakmai állásfoglalást, amely nemcsak azt erősíti meg, hogy a mammográfiás szűrés megfelelő eljárás az emlőrák korai felfedezésére, hanem azt is leírja, hogy a BMJ publikációban hivatkozott kutatás milyen protokoll szerint történt.


A szakmai javaslat letölthető INNEN
A San Antoniói Emlőrák Szimpózium eredményei
Budapest, 2014.02.11.
Dr. Tőkés Tímea, a Nancy Brinker Nagyköveti Ösztöndíj nyertese egy rövid prezentációban számol be azokról a tudományos eredményekről, amelyek a legrangosabb nemzetközi emlőrák konferencián, a San Antoniói Emlőrák Szimpóziumon hangzottak el.

Dr. Tőkés Tímea a 2014. október elején megrendezésre kerülő „Konferencia a Női Egészségről, az Emlő Egészségéről” című programunkon szóban is mesél majd a témához tartozó legfontosabb kutatásokról.

Addig is szeretnénk megosztani előadását a csatolt formátumban – sok érdekesség olvasható itt többek között arról, hogy a magas koleszterinszint, a lombikbébi-kezelések, a sebészeti beavatkozás utáni szabad műtéti szél emelik-e az emlőrák rizikóját, illetve mi a nemzetközi szakmai konszenzus a minimálisan eltávolítandó nyirokcsomók számáról. Hallani fogunk még a tumorszövetben jelen lévő lymphocitáról, mint új prognosztikai tényezőről is.

Kérjük, ismerkedjenek meg a mellékelt összefoglalóval, majd várjuk Önöket októberi konferenciánkon. További részletekről később adunk tájékoztatást.

Az előadás letölthető INNEN
Egészségnap - Tiszaalpár, 2013. okt. 30-31.
Budapest, 2013.10.29.
Ingyenes egész napos szűrések, egészségmegőrző és kulturális programok Tiszaalpár Önkormányzata szervezésében

Időpont: 2013. október 30-31.
Helyszín: 6066 Tiszaalpár, Árpád tér 1., Művelődési Ház előtti tér, PRIMAVERA Mobil szűrőállomás

További információk megnyitása, letöltése pdf formátumban


AVON - Mellrákellenes Ösztöndíj program
Budapest, 2013.10.20.
Az Avon idén második alkalommal hirdeti meg Mellrákellenes Ösztöndíj programját, amire idén a világ minden tájáról várjuk a jelentkezőket.

A program célja, hogy 24 mellrák ellen küzdő szakorvos utazhasson az Egyesült Államokba, hogy az ott szerzett szaktudást saját országukban kamatoztathassák.
A jelentkezési határidő december 9.
További információk megnyitása, letöltése pdf formátumban


Séta a mellrák megelőzéséért Veszprémben
Budapest, 2013.10.02.
ADJ EGY ESÉLYT MAGADNAK!
ADJ EGY ESÉLYT MINDENKINEK!
ÖSSZEFOGÁS AZ EMLŐRÁK ELLEN.
Sétálj velünk, hogy felhívjuk a figyelmet a szűrések és az önvizsgálat fontosságára!
Dátum: 2013. október 12. (szombat)
Megnyitó: 10 órakor a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főbejárat („E” épület bejárata) előtt.
Meghívó megnyitása, letöltése pdf formátumban


Meghívó - „Hívunk, jöjj, mert késve késő”
Budapest, 2013.10.01.
A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a
Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi
Szakigazgatási Szerve az emlőrák ellenes világnap alkalmából városunkban ötödik alkalommal figyelemfelkeltő sétát szervez, melyre ezúttal tisztelettel meghívjuk Önt a barátaival, munkatársaival együtt.
Az esemény időpontja: 2013. október 4. 14 óra
Gyülekezés: a Balassi Bálint Megyei Könyvtár előtt
Meghívó megnyitása, letöltése pdf formátumban


Meghívó az MRL Miskolci Alapszervezete rendezvényére „Együtt az egészségesebb életért mozgással és szűréssel”
Budapest, 2013.09.30.
Az Összefogással a mellrák ellen rendezvény jegyében
INGYENES szűrések és tanácsadás
A rendezvény fővédnöke: dr. Kriza Ákos polgármester
Helyszín: ITC-székház és a Szabó Lőrinc Könyvtár, Mindszent tér
Időpont: 2013. október 4-én, pénteken 9 órától 16 óráig
Meghívó megnyitása, letöltése pdf formátumban


Meghívó "Nem vagy egyedül!" - Segíteni mindig tudunk! Tégy ma a holnapodért! elnevezésű rendezvényre
Budapest, 2013.09.30.
Október világszerte az emlőrák elleni küzdelem hónapja. A debreceni Holnapom Egyesület is ehhez a világméretű összefogáshoz csatlakozik azzal, hogy 2013. október 4-én 14 órától színvonalas programokkal, szűrésekkel, tanácsadással várják az érdeklődőket a FÓRUM DEBRECEN bevásárlóközpontba.
Meghívó megnyitása, letöltése pdf formátumban


Meghívó - Ünnepi nyílt nap az emlőrák ellen
Budapest, 2013.09.25.
Időpont, helyszín: 2013. október 5-én, 10-től 16-óráig, Gödör Klub (Budapest, V. Király utca 8-10.)
Nagy szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt a SOTE Onkológiai Részleg és a Pink Bolero Egyesület a mellrák ellen szervezésében megrendezésre kerülő ötödik ünnepi Nyílt Napra. Egy fergeteges szombati programon várunk mindenkit, aki velünk együtt úgy gondolja, hogy minden eszközzel fel kell hívni a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre. Szeretnénk feledtetni ezen a napon a betegség súlyosságát egy vidám műsorral, amelyet „ajándékba" kívánunk adni a megjelenő résztvevőknek. A szórakoztatásunkról neves művészek, előadók gondoskodnak! Természetesen az érintettek most is tájékozódhatnak szakmai kerekasztal beszélgetéseinken.
A rendezvény fővédnökei: az Amerikai Egyesült Államok magyarországi Nagykövetségének képviselője Karyn Posner- Mulen tanácsos asszony, Halász Judit színművésznő
Főtámogatónk a MAZS Alapítvány
Meghívó megnyitása, letöltése pdf formátumban


Konferencia a női egészségről, az emlő egészségéről, az emlőrákról – Október 1, Zara Continental Hotel Budapest
Budapest, 2013.09.13.
2013. október 1-én, kedden a Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program ismét megrendezi éves konferenciáját a női egészségről, az emlő egészségéről.
A helyszín ezúttal ismét a Zara Continental Hotel nagyterme (1074 Budapest, Dohány utca 42-44).

Az interaktív formátumúra tervezett, kb. 150 fős közönséget befogadni tudó rendezvény túlnyomó részben érintettekből fog állni, résztvevői betegek, gyógyultak, önsegítő csoportok tagjai, illetve egészségfejlesztők lesznek. Az előadások fő elemei panel beszélgetésekre épülnek: a közönséggel szemben ülő szakértők csoportjai az időtartam első felében egy moderátor segítségével egymás közt beszélgetnek az adott témáról, majd a második részben a közönség kérdéseire válaszolnak.


A program résztvevőit, szokásunkhoz híven, meghívjuk ebédre, illetve a vidékről érkező vendégeknek igény szerint visszatérítjük utazási költségeiket.

A programra jelentkezéshez előzetes regisztráció szükséges, amelyet mától lehet megtenni a reg.mellrakellen.hu internetes felületen.
A felület működése a használat során lelassulhat, ebben az esetben szíves türelmüket kérjük. Akinek nincs módjában a felületen regisztrálni, kérjük írjon erről a marianna.jo@jdc.hu email címre.
Várjuk Önöket szeretettel a rendezvényen. A regisztrációs felületen az útiköltség visszatérítéssel és a helyszínre való eljutással kapcsolatos összes információt megtalálják majd.

Szeretném szíves együttműködésüket kérni abban, hogy amennyiben ismernek olyan érintett hölgyeket, akiknek hasznára válhat a konferencia témáinak alapos megismerése, kérjük továbbítsák nekik ezt a meghívót.

A konferencián való részvétel ingyenes.

A program tematikája:
09.00 – 09.45
Regisztráció, kávészünet
10.00 – 10.30
Köszöntő: JDC Magyarország, Taly Shaul
Köszöntő: Susan G. Komen for the Cure, Nancy Brinker köszöntője videóról
Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíj átadása, USA Megbízott Nagykövete
Panel-beszélgetések I.
10.30 – 11.30
Genetikailag örökölhető emlőrák kockázat. Genetikai szűrés, MRI szűrés, masztektómia vagy szoros után-követés. Mire alkalmas az ultrahang és a mammográfia ebben a betegcsoportban.
Panelisták: Prof. Dr. Oláh Edit, Dr. Dank Magdolna, Dr. Vass László
Moderátor: Virág Judit, Cekov Diana
11.30 – 11.45
Kávészünet
11.45 – 12.45
Szűrési protokoll és várólisták. Mi a korrekt üzenet: milyen szűrésre menjenek a nők életkoruk, családi halmozódásuk, más kórtörténetük szerint? Háziorvoshoz vagy nőgyógyászhoz forduljanak azok, akik észlelnek elváltozást? Milyen szűrésre járjon az, aki még vagy már nem a 45-65 éves korosztályba tartozik?
Panelisták: Dr. Demeter Jolán, Dr. Szalai Gábor, Dr. Forrai Gábor, Dr. Vass László
Moderátor: Kreicsi Mária
12.45 - 12.55
A 2012-es Nancy G. Brinker Nagyköveti ösztöndíj díjazottja, Dr. Györffy Balázs előadása videóról
13.00 – 13.50
Ebédszünet
Panel beszélgetések II.
13.50 – 14.50
Emlőpótló lehetőségek - plasztikai sebészet.
Panelisták: Dr. Sebő Éva, Prof. Dr. Gulyás Gusztáv, Dr. Mátrai Zoltán
Moderátor: Bánfi Ildikó
14.50 – 15.45
A kemoterápia mellékhatásai, különös tekintettel a kemo-brain-re (hatások az az agyra).
Panelisták: Dr. Szentmártoni Gyöngyvér, Dr. Borbényi Erika, Dr. Nagykálnai Tamás,
Moderátor: Dr. Kenessey Andrea
15.45 – 16.00
Beteg-edukációs projekt tapasztalatai: a Rákbetegek Országos Szövetségének projektje
M. Bodor Mária
16.00 – 16.10
A salgótarjáni iskolai pályázat nyerteseinek előadása: Hogyan hívjunk, hogy eljöjj?
Magyar Rákellenes Liga, Salgótarján
16.10 – 16.40
Anita Hungária divatbemutatója
16.40 –
Zárás, elköszönés, állófogadás: Itai Shamir JDC New York

Közben folyamatosan:
Női Egészségmegőrző Program, Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen képekben: fotókiállítás
és a partner szervezetek, betegcsoportok poszter-kiállítása az aulában
Szívpárna projekt
Budapest, 2013.05.29.
A Női Egészségmegőrző Program a Narancsliget Adományközponttal és Magyar Rákellenes Ligával közös projektjében 500 db szívpárna elkészítését tűzte ki célul, melyek az emlőműtött betegek operáció utáni kényelmét tudják segíteni. A párnát egy beteg látogató-program keretein belül szeretnék eljuttatni a betegekhez, mely során más, a gyógyuláshoz fontos kisebb ajándékokat és információkat kapnak a betegek.

Mintaértékű projektek (best practices)
Budapest, 2013.05.29.
Az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen programot az Országos Egészségfejlesztési Intézet a WHO megbízásából végzett kutatása eredményeképpen beválasztotta a mintaértékű projektek (best practices) gyűjteményébe. A program melynek célja, hogy a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő nők emlőszűrését és felvilágosítását segítse elő. A program elsősorban azokat a településeket keresi fel, ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor, a megszüntetett uránbányászat vagy a multinacionális cégek visszavonulása miatt általános a munkanélküliség, ahol a háziorvos esetleg csak kéthetente jár ki, vagy éppen a megyeszékhelyre való közlekedés, a szűrésre való eljutás is igen nagy nehézségekbe ütközik. A program több, mint 50 vidéki helyszínen rendezett egészségnapokat, ezzel elősegítve több, mint 6.000 hátrányos helyzetű asszony mammográfiás szűrését.
www.oefi.hu


Nem a melleltávolítás az egyetlen megoldás - interjú dr. Dank Magdolnával
Budapest, 2013.05.24.
Angelina Jolie megelőző melleltávolításáról és az erről írt cikkéről az elmúl hétben sokan sokféle véleményüknek adtak hangot. Dr. Dank Magdolnát, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának egyetemi docensét - akit a Magyar Rákellenes Liga szavazásán az év onkológusának is választottak - kérdeztük a témáról.

Milyen kockázatot jelent az, ha valaki a Joliéhoz hasonló hibás génmutációt hordoz?

- A különböző génmutációk meghatározásánál kiderült, hogy a BRCA1 és BRCA2 mutációk nagy szerepet játszhatnak abban, hogy bizonyos egyének esetében nagyobb legyen az emlőrák és a petefészekrák kialakulásának kockázata. Ez körülbelül ötszörös rizikót jelent az átlaghoz képest. Az a kérdés, hogy a mutációt hordozóknak milyen ellátást kell nyújtani, hogy hogyan lehet megelőzni a rák kialakulását. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megelőző kezelések, mint az antiösztrogén-kezelés, az örökletes emlőrák-típusok esetében nem járnak a kívánt eredménnyel.

Ki az, aki gyanakodhat arra, hogy családjában örökletes az emlőrák?
- Akinek első fokú rokonai közt legalább két esetben előfordult az emlőrák. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ha valakinek egyik nagymamája hetven, a másik nyolcvan évesen lett emlőrákos, annak nem kell aggódnia az örökletesség miatt. Ha viszont édesanyja negyven, nagymamája ötven évesen lett mellrákos, akkor érdemes lehet ezen elgondolkodni, Ugyanez igaz akkor, ha a családban előfordult férfi emlőrák, vagy mindkét mellben egyszerre kialakuló rákbetegség. Ezekben az esetekben felvetődhet, hogy BRCA-génmutációval állunk szemben. Bizonyos népcsoportoknál, mint az askenázi zsidók, a finnek vagy a dánok, magasabb az örökletes emlőrák előfordulása. Ha felmerül a gyanú, a nőnek el kell döntenie, akarja-e tudni, hogy hordozza-e a hibás gént. Ha igen, akkor pedig különböző lehetőségeket kell nyújtani neki.

Melyek ezek a lehetőségek?
- Nem tartom jó üzenetnek azt, hogy aki hordozó, annak feltétlenül le kell vetetnie a mellét. Azért van az onko-team, amelyben klinikai onkológus, sugárterápiás szakember sebész, patológus és jelen esetben mindenképpen pszichológus is vesz részt, hogy közösen dolgozzanak a döntésen. Ez lehet az is, hogy szorosabbra fogják a kontrollt, hogy a lehető legkorábbi fázisban találkozzanak a betegséggel, ha előfordul – mert van olyan hordozó is, akinél sosem alakul ki az emlőrák. Van, aki elképzelhetetlennek tartja azt, hogy szilikon legyen a testében. Van, aki az ötszörös kockázatot nem tudja elviselni – és mivel ma már érettségire szilikont rakatnak a mellükbe a lányok, elfogadhatóbbá vált az emberek számára, hogy kivetessék a mirigyállományt és implantátummal pótolják. Egyik döntés sem jobb, mint a másik. A legfontosabb az, hogy lehessen dönteni arról, hogy valaki akarja-e tudni, hogy hordozza-e a hibás gént, vagy nem. Itt nem arról van szó, hogy a nő mellében ketyeg egy mellrák, ami egyszer csak fekélyként kifakad. Az egyén joga, hogy döntsön arról, mit akar tudni, és mit nem.

Hogyan zajlik ez a vizsgálat?
- Egy vérvétel, semmilyen nagy beavatkozással nem jár. Azoknak, akiknél indokolt a vizsgálat elkészítése, nem kell érte fizetniük. Aki mindenképp szeretné elvégeztetni, az magánlaborokban is megteheti. Az egyetemen 180- 200 ezer forintba kerül ez a vizsgálat, amely más, ritkább génmutációkat is keres.

Ha valaki BRCA-hordozó, hogyan zajlik az onko-teammel közös döntéshozatal?
- Megbeszéljük az érintettel, hogy mit szeretne, elmondjuk, milyen lehetőségei vannak. Ebbe a folyamatba mindenképpen fontosnak tartok bevonni pszichológust, pszichiátert is, mivel ez nem egy egyszeri döntés, lehetnek következményei. Egy dolgot pedig semmiképp sem szabad elfelejteni: a mell vagy a petefészek eltávolítása sem jelent száz százalékos bizonyosságot azzal kapcsolatosan, hogy nem alakul ki a betegség. Az esély nagyságrendekkel kisebb lesz rá, de nem nulla. Az eltávolítás lehetőséget ad, de nem teljesen oldja meg a helyzetet. A szélsőségek helyett inkább a folyamatra kellene figyelni ezzel a témával kapcsolatosan: arra, hogy miért juthat el valaki eddig a döntésig.

Ha valaki a szorosabb kontroll mellett dönt, milyen gyakran kell mammográfiára mennie?
- Ezt a családi kórtörténet, a személyes rizikó ismeretében lehet megmondani. Ha valakinek az édesanyja 38, a nagymamája 45 évesen halt meg mellrákban, lehet, hogy három havonta fogjuk behívni.

Milyen gyakran fordul elő az örökletes emlőrák hazánkban?
- Az egyetemen nyolcvan gyanús esetből csak kettőben bizonyosodott be, hogy erről van szó. Az összes emlőrák 7-8 százaléka örökletes, de ezeket sem mindet a BRCA okozza. Az körülbelül 4-6 százalékért felelős.
Az életmód is számít
A génmutáció hordozói is tehetnek az ellen, hogy kisebb eséllyel betegedjenek meg
A sportot ajánlotta Dank Magdolna az érintetteknek
Divatdiéták helyett ő a mediterrán étrendet javasolja sok gyümölccsel, zöldséggel, salátával, olajokkal, fehér húsokkal és időnként egy kis száraz borral
Táplálékkiegészítők helyett jobb minőségű ételeket ajánl, melyekből áruk miatt kevesebbet fogunk venni, így nem fogyasztunk túl sok kalóriát sem
Angelina Jolie cikke - Én ezt a kezelést választottam
Budapest, 2013.05.24.
Angelina Jolie New York Times-ban közzétett levelét követően ismét az érdeklődés középpontjába került az emlőrák megelőzésének illetve a kockázat csökkentésének. Angelina Jolie egy olyan eljárás mellett döntött, melynek során mindkét mellét eltávolították. Leírja az okokat, hogy miért. Lefordítottuk a teljes levelet, hogy ne csak a bulvársajtó rövidített és kivonatolt anyagát tudjátok elolvasni:
Én ezt a kezelést választottam


Édesanyám szinte egy évtizeden keresztül harcolt a rákkal, amikor 56 évesen elhunyt. Eléggé sokáig tudott kitartani ahhoz, hogy magához ölelhesse az első unokáját. A többi gyerekemnek viszont soha nem adatik meg az a lehetőség, hogy megismerjék meleg szeretetét és kedvességét.
Gyakran beszélünk "Anya anyukájáról", és ilyenkor megpróbálom elmagyarázni azt a betegséget, ami elragadta tőlünk. A gyerekeim többször megkérdezték már, hogy ugyanez megtörténhet-e velem is. Én mindig azt válaszolom, hogy ne aggódjanak - de az igazság az, hogy hordozója vagyok a "hibás" génnek, a BRCA1-nek, amely drámaian megemeli a kockázatát annak, hogy mellrákom vagy petefészekrákom legyen.
Az orvosaim 87%-ra becsülték annak az esélyét, hogy mellrákom, 50%-ra pedig azt, hogy petefészekrákom lesz - persze a kockázat minden nő esetében más.
Az emlőrákos eseteknek csak töredéke alakul ki úgy, hogy öröklött gén mutálódik. Átlagosan 65% az emlőrák kialakulásának kockázata abban az esetben, ha a BRCA1 gén meghibásodik.
Amikor megtudtam, hogy velem is ez a helyzet, eldöntöttem, hogy elébe megyek a dolgoknak, és annyira lecsökkentem a kockázatomat, amennyire csak lehet. Elhatároztam, hogy elvégeztetem azt a megelőző eljárást, amely során mindkét mellemet eltávolítják. Azért a mellekkel kezdtem, mert a mellrák kockázatom magasabb volt, mint a petefészekrák, és mert ez a műtét bonyolultabb.
Április 27-én fejeztem be azt a három hónapig tartó orvosi procedúrát, amelynek során mindkét mellemet eltávolították. Ez idő alatt sikerült mindezt diszkréten kezelni és a munkámat is folytatni.
Most azért írom le mindezt, mert remélem, hogy más nőknek hasznára válhat az én tapasztalatom. Az a szó, hogy "rák" még mindig félelemmel tölti el az emberek szívét, bénító tehetetlenég-érzést keltve. Ugyanakkor ma már egy vérvizsgálat segítségével lehetőség van arra, hogy kimutassák, mennyire vagyunk hajlamosak arra, hogy szervezetünkben emlőrák vagy petefészekrák alakuljon ki - és így tenni is tudunk ellene.
Az én kezelésem február 2-án kezdődött egy olyan beavatkozással, amit "mellbimbó megőrző mastectomiának" neveznek, ami kizárja a mellbimbó mögötti bimbócsatorna megbetegedését és extra vért biztosít erre a területre. A folyamat fájdalmas és sok kék-zöld foltot hagy maga után, de jelentősen növeli annak az esélyét, hogy a mellbimbó megmenthető legyen.
Ezután két héttel következett a fő műtét, amikor is a mell szövetét kivették és átmeneti töltőanyagot tettek a helyére. Ez a műtét akár 8 órán keresztül is tarthat. Az ember dréncsövekkel és expanderekkel a mellében ébred. Leginkább olyan, mint egy sci-fi jelenet. De a műtétet követően néhány napon belül visszakerülsz a régi életedbe.
Kilenc héttel később a végső műtétet is befejezték, amikor is helyreállították a mell formáját egy implantátum segítségével. Az utóbbi években számos újítás született ezen a téren, és a végeredmény valóban gyönyörű tud lenni.
Azért akartam ezt leírni, hogy elmondjam a többi nőnek, hogy nem volt könnyű a melleim eltávolítása mellett döntenem. Mindemellett nagyon örülök, hogy így döntöttem. Az esélyem arra, hogy emlőrákom legyen, 87%-ról 5 százalék alá esett. Így már elmondhatom a gyerekeimnek, hogy nem kell félniük attól, hogy mellrák miatt elveszítsenek.
A gyerekek mindebből szerencsére semmi elborzasztót nem láttak – csak a pici sebeimet látják, és ez minden. Maradok csak Anya, ahogy eddig is volt voltam. És tudják, hogy szeretem őket, és hogy mindent megteszek azért, hogy minél tovább velük lehessek. Nem érzem magam kevésbé nőnek. Erősnek érzem magam, mert egy erős döntést hoztam meg, ami semmiképpen nem vesz el a nőiességemből.
Szerencsés vagyok, hogy Brad Pitt személyében olyan párom van, aki szeret és támogat. Így szeretném üzenni mindenkinek, akinek a felesége vagy a barátnője hasonló dolgokon megy keresztül: tudjátok, hogy ti nagyon fontos részei vagytok ennek az átmenetnek. Brad ott volt velem a Rózsaszín Lótusz Emlő Központban a kezelések teljes ideje alatt. Sikerült megtalálnunk azokat a pillanatokat, amikor közösen nevethettünk. Tudtuk, hogy ez volt a jó döntés a családunk számára, és hogy ez közelebb hoz majd minket egymáshoz. És tényleg közelebb hozott.
Mindenkinek üzenem, aki ezt az írást olvassa: remélem, ez segít abban, hogy tudjátok, hogy van választási lehetőségetek. Szeretnék minden nőt bátorítani, különösen azokat, akiknek a családjában fordult elő emlő vagy petefészekrák, hogy találjátok meg azokat a szakembereket, akik ezen át tudnak titeket segíteni, és minden információtok meglegyen ahhoz, hogy jó döntést hozzatok.
Számos csodálatos orvos van, akik kiegészítő kezelésektől a sebészetig holisztikus hozzáállással kísérik a betegeket. Az én kezelésem leírását hamarosan feltöltjük a Rózsaszín Lótusz Emlő Központ weboldalára, abban a reményben, hogy másoknak segít eligazodni.
A WHO szerint mellrákban évente 458.000 embert veszítünk el – főképpen az alacsony- és közepes életszínvonallal bíró országokból. Elsőrendű fontosságúvá vált, hogy minden nőnek lehetősége legyen genetikai tesztet illetve életmentő preventív beavatkozásokat végeztetnie – függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkeznek, milyen körülmények között és hol élnek. Az Egyesült Államokban egy BRCA1 és BRCA2 teszt ára kb. 3.000 USD, ami nagyon sok nő számára sajnos megfizethetetlen.
Úgy döntöttem, hogy nem kezelem többé diszkréten a mell-eltávolítással kapcsolatos információkat, mert meg vagyok győződve arról, hogy nagyon sok nőnek fogalma sincs arról, hogy egy lehetséges mellrák-betegség árnyékban él. Azt is remélem, hogy lehetőségük lesz majd arra, hogy genetikai tesztet csináltassanak, és ha kiderül, hogy magas a kockázatuk, akkor tudják, hogy vannak választási lehetőségeik.
Az élet nagyon sok próbatétel elé állít minket. Azoktól nem kell megijednünk, amelyekkel szembe tudunk szállni, és amelyeknek befolyásolni tudjuk a kimenetelét.
Angelina Jolie, színész és filmrendező

A cikk a The New York Times new yorki kiadásában, az A25 oldalon jelent meg My Medical Choice címmel.
Figyeljünk magunkra! Mellrákellenes üzenetek
Budapest, 2013.01.22.
Az emlőrákra utaló jelek minden nőnél másképp jelentkeznek. Ezért is fontos, hogy pontosan tudja, milyen a melle normál állapota és érzékenysége. Ha bármilyen változást észlel, forduljon szakemberhez.

Útmutató letöltése


Dr. Kenessey Andrea Richter Aranyanyu közönségdíjat nyert
Budapest, 2012.12.03.
Dr. Kenessey Andrea nyerte meg az idei Richter Aranyanyu közönségdíját az orvosnők kategóriában.

Ezúton is gratulálunk Andreának és köszönjük oldalunk látogatóinak a szavazatokat!

A díjkiosztó ünnepségről készült videot itt tekintheti meg.


Richter Aranyanyu díjazottak
Előzzük meg a rákot! mozgás • étrend • szűrések • stresszkezelés!
Budapest, 2012.11.15.
Sokan azt gondolják, a rák ellen nem tehetünk semmit, pedig nagyon is sok múlik rajtunk!
Előzzük meg a rákot! mozgás • étrend • szűrések • stresszkezelés!
Előadóink: Monspart Sarolta tájfutó
Pongrácz Adrienn dietetikus
Dr. Kenessey Andrea nő, orvos, anya, feleség, túlélő
Ingyenes szűrések a XIII-kerületi Gömb Patika támogatásával.
SZERETETTEL VÁRJUK INGYENES EGÉSZSÉGNAPUNKRA!
2012. november 19. 14.30
Helyszín: XII. kerületi Kulturális Szalon
1126 Budapest, Böszörményi út 34/a
(Polgármesteri Hivatallal szemben, elérhető: 59-es villamossal)
Jelentkezni és érdeklődni lehet:
Bajor Bea
321-7445, 06-20-337-4637,
rakasz@rakliga.hu


Művészetterápiás önismereti csoport indul
Budapest, 2012.11.15.
• Szeretnéd jobban megismerni önmagad?
• Szeretnéd magad SZAVAK NÉLKÜL művészi eszközök segítségével, szabadon, spontán módon kifejezni?
Ezzel a foglalkozással abban szeretnék segíteni, hogy megtudjuk, kik vagyunk. Önbizalmat építünk és belenézünk a tükörbe. A sajátunkéba és a mások által nekünk mutatottba – levesszük a maszkot.
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges!

Kérjük, az alábbi elérhetőségeken vagy e-mail címen jelentkezzen, illetve további információ is itt kérhető:
András Adél
andrasadel.hu
adeleandras@gmail.com
+36 30 934 7896
A csoport november 22-én csütörtökön 15.00 órakor indul.
Jelentkezési határidő: november 20.


Richter Aranyanyu Díj 2012 - Dr. Kenessey Andrea (Orvosnőre) lehet szavazni!
Budapest, 2012.11.13.
Kérjük, szavazzanak Andreára! Nagyon sokat segít Alapítványunknak a mellrák elleni küzdelemben! Megérdemli! Köszönjük!
November 20-ig itt lehet szavazni:
aranyanyu.nlcafe.hu


A doktornő jelenleg a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház kardiológiai osztályán dolgozik, szakvizsgájára készül. Két kislánya van, 5 és 7 évesek. Két éve karácsonykor tudta meg a diagnózist, hogy rosszindulatú melldaganata van. Andrea túlesett a műtéten, férje és családja mindenben támogatta. Kórházi munkája mellett önkéntesként számos fórumon hívja fel a nők figyelmét az önvizsgálat fontosságára, előadásokat tart, ezek mellett szűrőprogramokon is részt vesz. A történtek megerősítették Andreát, mint mondta, igyekszik mindezt pozitív irányba fordítani: életmódot váltott és elvégzett egy önismereti tréninget.

Video megtekintése:
mellrakellen.hu/mellrakellen/filmek_videok.html
Party In Pink Zumbathon (R) Székesfehérváron
Budapest, 2012.11.05.
Közel 100-an zumbáztak a székesfehérvári jótékonysági rendezvényen a Köfém Sportcsarnokban 2012. október 26-án a mellrák ellen!

Köszönjük mindenki részvételét és külön köszönet Král Évának, aki megszervezte!


Mozdulj és küzdj a mellrák ellen! Zumbázz velünk Székesfehérváron is!
Budapest, 2012.10.17.
Időpont: 2012. október 26. 19:00-21:00
Helyszín: Köfém Sportcsarnok

Mindenkit szeretettel várunk!


Zumba Pink Party a Nőkért!
Budapest, 2012.10.17.
Időpont: október 14., Sopron

A Zumba® két soproni instruktora által szervezett jótékonysági PinkParty fergetegesen sikerült! A program nem csak zumbázásból állt, hanem a mellrák elleni küzdelem hónapjának égisze alatt emlőrákkal kapcsolatos felvilágosításból is. Programunk képviselője Dr. Kenessey Andrea előadása nyitotta meg az eseményt, „Tabuk nélkül a mellrákról” címmel. A szervezők az esemény bevételéből a Marcia Presky Női Egészségmegőrző Programot támogatták. Köszönjük ezúton is a szervezők és instruktorok nagyszerű munkáját és a résztvevő zumbásoknak a fergeteges hangulatot!
Egy napra pinkbe öltöztettük Sopron zumbásait! Jó buli volt!
Zumbázz Te is az egészségedért!


Sikeres volt a tiszakécskei egészségnap
Budapest, 2012.10.17.
Az október 15-én Tiszakécskén megrendezésre került egészségnapon közel 60 hölgyet sikerült emlőszűrésre mozgósítanunk és bár a meghívottak számához képest csak 40% volt a megjelenés, mégis nagy sikernek ítéljük ezt a számot, mivel a megjelentek közel 90%-a soha életében nem vett részt előzőleg mammográfián szűréseken, még meghívó ellenére sem!
Az egyéb egészségállapot felméréseken (testzsír, testtömeg index, vércukor, vérnyomás, stb.) közel 150-en vettek részt és részesültek egészségi állapotukkal kapcsolatos tanácsadásban is.
Az emlő-önvizsgálati bemutatón is résztvevők közül sokan először hallottak az emlőrákkal kapcsolatban részletes információkat. A rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárult Zombor Zoltánné az Egyesített Szociális Intézmény és Egészségügyi Központ vezetője és Dr. Lehoczki Nyina munkája! Köszönjük a sok segítséget mindenkinek!


„Rózsaszín séta Pécsett” október 20-án
Budapest, 2012.10.10.
A Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete „Rózsaszín séta Pécsett” elnevezésű jótékony célú sétát szervez Pécs történelmi belvárosában 2012. október 20-án.
Helyszín: ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont Aula; Pécs, Bajcsy Zsilinszky u. 11/1.
Regisztráció: 9:00-tól folyamatosan


Program:
10:00 Ünnepélyes megnyitó
Kósa Judit, a MRL Pécsi Alapszervezetének elnöke
Pohl Marietta, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése alelnöke, a rendezvény fővédnöke
10:10 Kerekasztal-beszélgetés - kiemelt témáink:
• Az emlő önvizsgálata és a szűrővizsgálatok jelentősége a megelőzésben
• „Túlélőként is nő vagyok…”
Beszélgetőtársak: Csonka Zsófia olimpikon sportlövő, Kiss Edit, a MRL Pécsi Alapszervezet önkéntese, a 2012. év „Önkéntességért” díj tulajdonosa; valamint az Anita Hungária Kft. emlőműtött modelljei
Moderátor: Rados Virág író, újságíró
10:40 Könyvbemutató - Rados Virág: A visszakapott élet
Az írónő a helyszínen dedikálja könyvét, melyet a rendezvény ideje alatt kedvezményes áron lehet
megvásárolni.
10:55 Pásztor Anna, az Anna & the Barbies zenekar énekesnője, a Magyar Rákellenes Liga Pécsi
Alapszervezetének jószolgálati nagykövetének videoüzenete.
11:00 Divatbemutató: az Anita Hungária Kft. „CARE” termékcsaládját emlőműtött modellek mutatják be
11:30 ZUMBA Kapás Emyvel
11:45 Rózsaszín séta
Útvonal: ÁRKÁD - Széchenyi-tér – Király utca – Felsővámház utca – Zsolnay Kulturális Negyed

A célállomáson, a Zsolnay Kulturális Negyedben a nevezéskor átvett rózsaszín szalag viselői a „Kezdetben volt a rózsaszín…” című kiállítást fél áron tekinthetik meg.

A rendezvény ideje alatt a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezet és az Anita Hungária Kft. munkatársai emlő-önvizsgálati bemutatóval, szaktanácsadással, prevenciós beszélgetéssel várják az érdeklődőket.

Jelentkezés a helyszínen, vagy előzetesen e-mail-en, telefonon: rakligapecs@freemail.hu; 72/253-655; 0630/670-5594

Egészségnap Tiszakécskén október 15-én
Budapest, 2012.10.09.
Ingyenes egész napos szűrések és egészségmegőrző előadások lesznek Tiszakécskén 2012. október 15-én a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, Tiszakécske Város Önkormányzata, az Arany János Művelődési Központ és a Városi Könyvtár támogatásával.Zumba Sopronban - Pinkben a Nőkért!
Budapest, 2012.10.09.
Gyere és zumbázz velünk Sopronban! Mozogj Te is velünk! Tégy az egészségedért, hallgasd meg Dr. Kenessey Andrea előadását a mellrákról!
Időpont: Október 14. 16:00 órától
Helyszín: Sopron, GYIK Rendezvényközpont
www.zumbasopron.hu


Tégy ma holnapodért! Rendezvény az emlőrák elleni küzdelem jegyében
Budapest, 2012.10.05.
Időpont: 2012. október 5.
Helyszín: Fórum Debrecen Bevásárlóközpont


„Összefogás az egészségért, séta a mellrák ellen” rendezvény október 6-án Székesfehérváron
Budapest, 2012.10.03.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Székesfehérvári Nosztalgia Klub, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv, a Kézenfogva Klub, a LIFE Egészségcentrum, valamint az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége – Egészséges Fehérvár együttes szervezésében kerül megrendezésre október 6-án az „Összefogás az egészségért, séta a mellrák ellen” rendezvényünk.

Ma Magyarországon minden tizedik nőnél diagnosztizálnak mellrákot. Bár az időben felfedezett mellrák gyógyítható, mégis a daganatos megbetegedések közül az emlőrák a második leggyakoribb halálok.

A tavalyi nagy sikerű rendezvény után, idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre Székesfehérváron a séta mellrák ellen. A rendezvény célja, hogy felhívjuk a figyelmet a szűrésre, az önvizsgálat jelentőségére, valamint arra, hogy az időben felfedezett emlőrák gyógyítható.
Fontosnak tartjuk azt, hogy minél többen éljenek a szűrés adta lehetőséggel, valamint népszerűsítsék azt a környezetükben élők számára. Sikerként könyvelhetjük el, hogy Székesfehérváron a szűréseken való részvétel a tavalyi 53%-ról idén 69%-ra növekedett.

Az idei séta 2012. október 6-án 10 órakor indul az Országalmától, ahol a résztvevők szimbolikus rózsaszín léggömböket kapnak. A rendezvény házigazdája Závodszky Noémi színművésznő lesz. A séta végállomása az Alba Pláza előtti tér. Itt szakemberek adnak tanácsot a mell önvizsgálatáról, a mammográfiás szűrővizsgálatról, valamint a mellrák elleni harc egyik győztese is beszél tapasztalatairól.

Az USA Nagykövete adja át az idei Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíjat az országos mellrákellenes konferencián
Budapest, 2012.10.03.
Konferencia a női egészségről - az emlő egészségéről, 2012. október 4.
Helyszín: XII. Larus Étterem és Rendezvényközpont

2012. október 4-én a Susan G. Komen for the Cure és az American Jewish Joint Distribution Committee, támogatásával a Magyarországon hat éve működő Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program, harmadik országos mellrákellenes konferenciáját tartja „Konferencia a női egészségről - az emlő egészségéről, 2012” címmel.

A rendezvényen Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA Magyarországra akkreditált nagykövete adja át a Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíjat egy kiemelkedő magyar emlőrák kutató részére. Ezt az ösztöndjíat három évvel ezelelőtt hirdette meg először a Susan G. Komen for the Cure nemzetközi emlőrák ellenes alapítvány, melyet Nancy G. Brinker alapított. Az ösztöndíj minden évben lehetőséget biztosít egy magyar szakembernek arra, hogy részt vegyen a San Antonio-ban megrendezésre kerülő Emlőrák Szimpóziumon, hogy napra kész információkat szerezhessen az emlőrák kutatásról, az emlőrákkal kapcsolatos legújabb gyógymódokról.
Az idei díjazott Dr. Győrffy Balázs, aki a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös kutatócsoportjának vezetőjeként dolgozik és 2005-ben szerezte meg a Ph.D fokozatát a Semmelweis Egyetemen. Dr. Győrffy kutatási területének fókusza a személyre szabott emlőrák kezelés. Az ösztöndíj lehetőséget teremt számára, hogy eljusson és résztvegyen az idei San Antonio-i Emlőrák Szimpóziumon, ahol két absztraktját is elfogadták és így mindkettőt prezentálhatja a világ legjelentősebb emlőrák kutatóit, orvosait, szakembereit vonzó eseményen.


A konferencia ebben az évben a mellrákkal diagnosztizált betegek rehabilitációjának fizikai és mentális lehetőségeit igyekszik feltárni, az emlőrák fiatalkori és terhesség alatti előfordulását, az emlőrák öröklődő kockázatát és diagnosztikai lehetőségeit mutatja be. Emellett az emlőrák megelőzésére, a felvilágosítás fontosságára és módjaira, a betegségből való gyógyulás lehetőségeire hívja fel a figyelmet, valamint legújabb kutatási eredményekről tesz említést.

A konferencia meghívottai elsősorban érintettek, önsegítő csoportok és azokat vezető szakápolók, szűrésben dolgozók, egészségfejlesztők, védőnők, a témával foglalkozó civil szervezetek és az emlőrák gyógyításával foglalkozó szakemberek lesznek.

A konferencia szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy október a mellrákellenes küzdelem nemzetközi hónapja. A következő egy éven belül előre láthatóan világszerte 1.300.000 nő fog meghalni emlőrákban. Magyarországon az emlőrák a második vezető női halálozási ok, kb. minden 9. nőt érint és évente több mint 2.100 magyar nő nem tud sikeresen megküzdeni ezzel a betegséggel. Az emlőrákos megbetegedés egyre fiatalabb korosztályt ér el – míg tíz évvel ezelőtt leginkább az 50-es éveikben lévő nőket érintette e betegség, ma már statisztikailag is jelentős az előfordulása 30-as korosztályba tartozók körében.
Egészségnap Szendrőn szeptember 22-én
Budapest, 2012.09.28.
Szendrő Város Önkormányzata a Közművelődési Központ és Könyvtár, valamint a Roma Kisebbségi Önkormányzat szervezésében az Apáczai Csere János Általános Iskolában került megrendezésre 2012. szeptember 22-én az Egészségnap Szendrőn. A 142 résztvevő ingyenes szűrővizsgálatokon, egészségmegőrző és kulturális programokon vett részt.
Az egészségnap legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a lakosok figyelmét az egészségügyi szűrések fontosságára és minél több rászoruló hölgynek lehetőséget teremtsen a miskolci szűrőállomáson történő emlőszűrésen való részvételre. A korai felismerés a leghatékonyabb védekezés az emlőrák ellen, ezért is fontos a szűréseken részt venni. Az egészségnapot követő hétfőn és kedden, összesen 55 hölgy ingyenes beutazását biztosítottuk a miskolci szűrőközpontba a támogatók segítségével.
Együttműködő partnerek, támogatók:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Edelényi, Kazincbarcikai, Ózdi Kistérségi Népegészségügyi Intézete, Magyar Vöröskereszt Edelényi, Kazincbarcikai Kistérségi Szervezete, Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezete, Dr. Gombos Erika fogorvos, Dr. Lukács Péter bőrgyógyász, Szendrő Város Önkormányzat Védőnői Szolgálata, Városi Szociális Szolgáltató Központ.
„A program a Joint magyarországi irodájának és a Susan G.Komen for the Cure közös programjának, a Marcia Presky Női Egészségmegőrző programjának és a Nyilt Társadalom Intézet támogatásával jött létre.”


Kölked, szeptember 15. Egészségnap és emlőszűrés 200%! Több mint 200 nő vett részt a mammográfia szűrésen
Budapest, 2012.09.24.
A program célja, hogy közel hozza a lakossághoz az emlőszűrést és egyéb szűréseket, így növelve a szűrésen való részvétel arányát és segítse az egészségtudatos életmód kialakítását! A kölkedi egészségnapon ezt maximálisan sikerült elérnünk!
Az emlőszűrés a Pécsi Tudományegyetem és a Baranya
Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének közreműködésével jött létre és ismét a Színes Gyöngyök Egyesület nagyszerű szervezésének és toborzási munkájának is köszönhető
volt ez a siker. Ezúton szeretnénk külön köszönetet mondani Kalmár Gabriellának, aki a szűrőbuszban emberfeletti teljesítményt nyújtott és reggeltől estig, szinte megállás nélkül dolgozott, hogy minél több hölgy hozzájusson a mammográfiai vizsgálathoz! Köszönjük Gabriella!


"Nyílt nap a női egészségről, nyílt nap az emlőrákról" október 6-án a SOTE-n
Budapest, 2012.09.19.
A budapesti Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológiai és Onkoterápiás Klinika által immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a hagyományt teremtő orvos-beteg fórum. A rendezvény a „ Nyílt nap a női egészségről, nyílt nap az emlőrákról” címet viseli és október 6-án (szombaton), a SOTE IX. kerületben található, Tűzoltó u. 37-47. sz. alatt található épületében lesz megtartva.

A rendezvény nyitott, a belépés és az előadásokon való részvétel ingyenes, minden érdeklődött, érintettet, beteg klubot és persze az egész családot, az ország minden részéből is szeretetettel várják a SOTE munkatársai.

A nap folyamán nagyon sok érdekes és hasznos előadás lesz, délután pedig kiscsoportokban és egyénileg is lehetőség lesz személyes kérdések, problémák megvitatására a jelenlévő szakorvososokkal.
A nap végén pedig együtt zumbázhatunk az egészségünk és jókedvünk érdekében!
Ajánljuk ezt a nagyszerű rendezvényt mindenki szíves figyelmébe!
A rendezvény műsorvezetője Brózik Klára, színésznő lesz.


A Nyílt Nap részletes programja itt megtekinthető!

Gádoros, 2012. szeptember 28-29. Emlőszűrés és egészségnap
Budapest, 2012.09.13.
Következő állomásunk Gádoros lesz, ahol két napos emlőszűrésre lesz lehetőség, köszönhetően a helyi szervezőknek, akik előzetesen nagyon sok asszonyt győztek meg arról, hogy egészségük megőrzésének érdekében nagyon fontos a mammográfián való részvétel. A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház szűrőbusza pedig a helyszínen biztosítja a gádorosi asszonyoknak a két napos emlőszűrés lebonyolítását.

A 29-ei egészségnapon a teljes lakosságot is szeretnénk mozgósítani, ezért jó néhány egyéb egészségügyi szűrést, egészségi állapot felmérést, egyéb hasznos bemutatót (pl. újraélesztés) is szerveztünk együttműködő partnereinkkel. Természetesen emlő önvizsgálati útmutatót és emlőrák felvilágosító beszélgetést is tartunk. Reméljük, hogy az eseményre nem csak a szűrésre meghívott hölgyek, hanem mindenki ellátogat. Várunk mindenkit sok szeretettel!


Az Egészségnap plakát nagyobb méretben való megtekintéséhez kérjük, kattintson ide!

108 mammográfiás szűrés 1 nap alatt
Budapest, 2012.09.13.
A szeptember 8-ai bakonyai Egészségnapon minden eddigi szűrési eseményünket sikerült felülmúlni. Ezúttal 108 asszonyt tudott a szűrőbusz megszűrni. Köszönhető ez a nagy szám elsősorban a szervező Színes Gyöngyök Egyesület előzetes hatalmas munkájának és annak, hogy sikerült a Kistérségi és a Helyi Önkormányzatokat olyan hatékonyan bevonniuk mind az előkészületekbe, mind pedig a toborzásba, hogy ez a siker és ez a nagy szűrési szám létrejöhetett.
Köszönjük mindenki együttműködését és mindenki részvételét ezen a szép és hasznos napon!


„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” Szendrőn (BAZ megye), szeptember 22-én
Budapest, 2012.09.07.
A program elsődleges célja a lakossági emlő-szűrések számának emelése a helyi egészségnapok szervezésével. Így a hátrányos helyzetű lakosság bevonásával más egészségügyi szűrésekre is sor kerül. A program partnerségben a helyi szervezőkkel, az igényeknek megfelelő koncepció alapján jött létre, nagymértékben támaszkodván a kulturális szokásokra, a település erősségeire, specialitásaira, erőforrásaira.
A szendrői egészségnap további elemei közé tartozik a daganatos megbetegedésekről, hangsúlyosan a mellrákról szóló ismeretterjesztő előadások tartása, valamint ezzel párhuzamosan igény szerint egyénre szabott életvezetési tanácsadás, egyéb szűrővizsgálatok szervezése (vérnyomás-, vércukor szint-, testtömeg-index számítás, testzsír-érték mérés, PSA, melanóma/szájüregi szűrés, stb).


Az Egészségnap plakát nagyobb méretben való megtekintéséhez kérjük, kattintson ide!

Emlőszűréssel egybekötött Egészségnap Kölkeden, 2012. szeptember 15.
Budapest, 2012.09.07.
A Színes Gyöngyök szervezésében a következő „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” c. emlőszűrés és egészségnap Kölkeden lesz. Köszönhetően a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szervnek, a pécsi Rákellenes Liga alapszervének, a helyi orvosoknak, a Komlói Új Nap Klubnak, a Vöröskeresztnek és még sok önkéntesnek és együttműködőnek, az emlőszűrés mellett igen sok és hasznos egészségügyi szűrésen, programon is részt vehetnek a helyiek. A kulturális programok között külön kiemelnénk a Jóban Rosszban sztárjainak a fellépését.

Az Egészségnap plakát nagyobb méretben való megtekintéséhez kérjük, kattintson ide!

Szeptember 8-án Bakonyán folytatódnak az idei egészségnapok
Budapest, 2012.09.04.
A Színes Gyöngyök szervezésében, az őszi első „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” c. emlőszűrés és egészségnap, szeptember 8-án lesz, Bakonyán. Köszönhetően a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szervnek, a pécsi Liga alapszervének, a helyi orvosoknak, a Komlói Új Nap Klubnak, a Vöröskeresztnek és még sok önkéntesnek és együttműködőnek, az emlőszűrés mellett igen sok és hasznos egészségügyi szűrésen, programon is részt vehetnek a helyiek. A kulturális programok között külön kiemelnénk Bangó Margit fellépését, aki amellett, hogy énekel még külön beszél is érintettségéről, emlőrák gyógyultként a betegség leküzdéséről, személyes harcáról.

Az Egészségnap plakát nagyobb méretben való megtekintéséhez kérjük, kattintson ide!Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíj 2012-ben is, magyar emlőrák-kutató illetve emlőrák gyógyításban dolgozó szakember részére
Budapest, 2012.08.30.
A Susan G. Komen for the Cure immár harmadik alkalommal ajánl fel ösztöndíjat olyan magyar szakember számára, aki emlőrák-kutatással illetve gyógyítással foglalkozik, és szeretne részt venni az idei San Antonio Emlőrák Szimpóziumon (San Antonio Breast Cancer Symposium, SABCS), melyet 2012. december 4-8 között rendeznek a texasi San Antonio-ban.
A pályázat nyertese pénzügyi támogatásban részesül a konferencián való részvételhez, illetve az ott tartózkodás teljes költségéhez (utazás, szállás, étkezés), egy meghatározott és a kiíró által elfogadott költségkereten belül. Az ösztöndíj legfőbb haszna a konferencián való részvétel és az ott hallott onkológiai újdonságokon túl az is, hogy lehetőséget biztosít a díjazott szakember számára olyan személyes és szakmailag fontos kapcsolatok megszerzéséhez, melyek a későbbiekben nagy hasznára lehetnek tudományos karrierjének építésében.


A San Antonio Emlőrák Szimpóziumon célja, hogy a résztvevő szakemberek számára kurrens tudományos információkkal szolgáljon a kísérleti biológia, etiológia, megelőzés, diagnosztika és terápia témakörében az emlőrák és a rákmegelőző állapot kérdéseiről. A rendezvényre a témában dolgozó akadémikusokat, gyakorló orvosokat és kutatókat várják nemzetközi színterekről a szervezők.

A nyertes pályázó részére az ösztöndíjat Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA Magyarországra akkreditált nagykövete adja át október 4-én, a Budapesten megrendezésre kerülő Konferencia az Emlőrákról, az Emlő Egészségéről című rendezvényen.

A pályázat részletes leírása itt letölthető angol nyelven.

Pályázatok beadási határideje: 2012. szeptember 14. 17,00 óra

További információk, letölthető jelentkezési lap
Jelentkezési lap
Virág György, Alapítványunk munkatársa díjat nyert
Budapest, 2012.06.28.
Virág György munkatársunk, aki logisztikai feladatai mellett Alapítványunk fotósa is (pl. Egészségnapok és a Narancsliget Adománybolt fotóit készíti), az OSI (Nyílt Társadalmi Intézet) által meghirdetett „Chachipe Map” nemzetközi roma témájú fotópályázaton második helyezést ért el, Madonna rózsaszín szalaggal című fotójával. Ezúton is gratulálunk neki!

fotó
Pályázat lezárult
Budapest, 2012.06.21.
Kedves Pályázók!
Ezúton is szeretnénk megköszönni azt a sok munkát, időt és energiát, amit a pályázatok kidolgozásával töltöttek. Örömünkre, nagyon sok jól kidolgozott pályamű érkezett. A kiírásnak megfelelően ezúton lezárjuk a pályázatok befogadását és elkezdjük azok értékelését egy szakmai bizottság bevonásával. A nyerteseket igyekszünk július elejéig értesíteni írásban is illetve közzétesszük a honlapunkon és a facebookon is a listát.
Még egyszer köszönjük részvételüket!


Sikeresen lezajlott a Színes Gyöngyök Egyesület által a pécsi Roma Anyaklub szervezésében a Diósviszlói egészségnap
Budapest, 2012.06.11.
2012. június 4.-én sikeresen lezajlott a Színes Gyöngyök Egyesület által a pécsi Roma Anyaklub szervezésében a Diósviszlói egészségnap. A Rendezvényen közel négyszázan jelentek meg, jó részt családok, mivel a nap eseményei bőven ígértek szórakozási élményeket és egészségügyi szűréseket kicsiknek és nagyoknak, egyaránt. A két napos szűrési kínálatból csak néhány kiemelt lehetőséget sorolnánk fel pl.: tüdő , mellkasi, nőgyógyászati, bőrgyógyászati, szemészeti … Több mint 250-en részt vettek a különböző vizsgálatokon, közöttük pedig 100 nő emlőszűrésen is.

Természetesen a szűrések mellett nagy hangsúlyt kapott az egészségmegőrzéssel és megelőzéssel kapcsolatos felvilágosító és kulturális programrész is.

Az érdeklődők részt vehettek az emlőrákkal kapcsolatos önvizsgálati bemutatón, elsősegélynyújtásban bővíthették ismereteiket, egészséges táplálkozással kapcsolatos előadást és bemutatót nézhettek, kóstolhattak korszerű, könnyen elkészíthető élelmiszereket, és jó néhány prevenciós beszélgetésen vehettek részt pl. dohányzással kapcsolatban. A kulturális programok kiemelt sikerét a helyi tánc- és együttesek színes és színvonalas fellépései mellett a Jóban Rosszban c. filmsorozat sztárjainak szereplése tette végleg felejthetetlenné. Köszönjük mindenki támogatását és részvételét!
Egészségnap június 4-én Diósviszlón
Budapest, 2012.05.30.
Az „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” program keretében a következő egészségnap 2012. június. 4-én lesz, Diósviszlón. Ez az egészségnap azért is különleges lesz, mert egy olyan egyesület szervezi, mely már korábban is részt vett Baranya megyei egészségnapok szervezésében, illetve egy másik IDP Programon keresztül is kapcsolatba került alapítványunkkal.
A Színes Gyöngyök Egyesülete vezeti ugyanis a pécsi Roma Anyaklubot, mely 2011-ben kezdte meg működését. Az egészségnap előkészületeiben, a szervezésben és a lebonyolításban az Egyesület vezetői mellett, már az Anyaklub jó néhány tagja önkéntesként is jelentős szerepet vállal. Az Anyaklub működését és az egészségnapok létrejöttét a JDC, a Komen és a Nyílt Társadalom Intézet közösen támogatja.


Pályázat emlőrákkal foglalkozó önsegítő csoportok támogatására
Budapest, 2012.05.30.
Az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítványon (MAZS) keresztül a Marcia Presky Női Egészségmegőrző program keretében pályázatot hirdet emlőrák betegekkel vagy/és gyógyultakkal foglalkozó önálló szervezetek, önálló jogi személyek részére 1 éves tevékenységük támogatására, illetve egy ingyenes kommunikációs tréningen való részvételre.
Pályázható összeg 1 éves támogatásra: maximum 800.000 Ft /szervezet. Összesen 3 nyertes pályázó kerül kiválasztásra.
Pályázatok beérkezési határideje: 2012. június 20. 24.00 óra.


További információk, adatlap letöltése:

Pályázat
Sikeres egészségnap Szikszón
Budapest, 2012.05.07.
2012. április 21.-én sikeresen lezajlott a szikszói Szirom Anyaklub szervezésében az idei első egészségnap. A Rendezvényen közel 300 fő jelent meg. Az érdeklődők részt vehettek az emlőrákkal kapcsolatos önvizsgálati bemutatón, elsősegélynyújtásban bővíthették ismereteiket, és emellett szűrővizsgálatokat is igénybe vehettek pl. bőrrák, allergia, szájüregi/fogászati, cukor. A sok egészséggel és egészségmegőrzéssel kapcsolatos program mellett, természetesen rengeteg kulturális és szórakozási lehetőség is adódott. Felléptek pld. a Romano Teatro és a Jóban Rosszban sztárjai is.

Az esemény kitűnő hangulatáról a képek is tanúskodnak.
Egészségnap április 21-én Szikszón
Budapest, 2012.04.17.
Az „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” program keretében az idei első egészségnap 2012. április 21-én lesz, Szikszón. Ez az egészségnap azért is különleges lesz, mert most először szervezi egy olyan szervezet, mely egy másik IDP Programon keresztül került velünk kapcsolatba.
A Szirom Egyesület vezeti ugyanis a helyi Roma Anyaklubot, mely 2011-ben kezdte meg működését. Az egészségnap előkészületeiben, a szervezésben és a lebonyolításban az Egyesület vezetői mellett, már az Anyaklub jó néhány tagja önkéntesként is jelentős szerepet vállal. Az Anyaklub működését és az egészségnapok létrejöttét a JDC a Nyílt Társadalom Intézettel közösen támogatja.
Immár 5. évfordulójához érkezett az „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” elnevezésű programunk, melynek célja, hogy a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő nők emlőszűrését és felvilágosítását segítse elő. A program elsősorban azokat a településeket keresi fel, ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor, a megszüntetett uránbányászat vagy a multinacionális cégek visszavonulása miatt általános a munkanélküliség, ahol a háziorvos esetleg csak kéthetente jár ki, vagy éppen a megyeszékhelyre való közlekedés, a szűrésre való eljutás is igen nagy nehézségekbe ütközik.

A lakóhely földrajzi helyzete és elzártsága is korlátozhatja az embereket a rákszűréshez való hozzáférésben, sőt a kistelepülések alacsony lakossági száma miatt költséges a mobil szűrő állomások, buszok kitelepítése. Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" Program célja a lakossági emlő-szűrések számának emelése a helyi egészségnapok szervezésével. Így a hátrányos helyzetű lakosság bevonásával más egészségügyi szűrésekre is sor kerül. A program partnerségben, a helyi igényeknek megfelelő koncepció alapján működik, nagymértékben támaszkodván a kulturális szokásokra, a települések erősségeire, specialitásaira, erőforrásaira.

Az egészségnap további elemei közé tartozik a daganatos megbetegedésekről, hangsúlyosan a mellrákról szóló ismeretterjesztő előadások és lakossági fórum tartása, valamint ezzel párhuzamosan igény szerint egyénre szabott életvezetési tanácsadás, egyéb szűrővizsgálatok szervezése (vérnyomás-, vércukor szint-, testtömeg-index számítás, testzsír-érték mérés, PSA, nőgyógyászati szűrés, stb).
Mellrákellenes Rózsaszín séta Pécsett
Budapest, 2011.10.26.
2011. október 29.
October is all about pink!
A Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete „Rózsaszín séta Pécsett” elnevezésű jótékony célú sétát szervez Pécs történelmi belvárosában 2011.10.29-én.
Helyszín: Baranya Megyei Önkormányzat (Megyeháza); Pécs, Széchenyi tér 9. Fsz. 7. terem


Regisztráció: 8:30-tól folyamatosan
Program:
10:00 Ünnepélyes megnyitó
Kovácsné Kósa Judit, a MRL Pécsi Alapszervezetének elnöke
Moór Eszter önkormányzati képviselő, a PMJV Közgyűlés Népjóléti és Sport Bizottságának elnöke, a rendezvény fővédnöke

10:15 Előadások az emlődaganatos megbetegedéssel kapcsolatban: a téma kiemelkedő szakemberei nyújtanak tájékoztatást az érdeklődők számára; kiemelt témáink az emlő önvizsgálata és a szűrővizsgálatok jelentősége a megelőzésben
10:45 Divatbemutató: az Anita Hungária Kft. „CARE” termékcsaládját emlőműtött modellek mutatják be
11:00 Rózsaszín séta
Útvonal: Széchenyi-tér – Király utca – Felsővámház utca – Zsolnay Kulturális Negyed
Nevezési díj: 500,- /fő
A rendezvény nevezési díjából befolyó teljes összeget a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete a Dél-Dunántúli Rákbetegek Gyógyításáért Alapítvány javára utalja át.

A séta kiindulópontján, a Széchenyi téri McDonald’s étteremben a nevezéskor kapott elismervény bemutatásával egy hideg, vagy meleg italt fogyaszthatnak el, valamint a célállomáson, a Zsolnay Kulturális Negyedben a nevezéskor átvett rózsaszín szalag viselői a Zsolnay Mauzóleumot, valamint a Zsolnay aranykor legszebb kerámiáit bemutató Gyugyi-gyűjteményt fél áron tekinthetik meg.

Jelentkezés a helyszínen, vagy előzetesen e-mail-en, telefonon: rakligapecs@freemail.hu; 72/253-655; 0630/670-5594.

„Férfiak a nőkért” Debrecenben az emlőrák elleni küzdelem jegyében
Budapest, 2011.09.29.
2011. október 07. Fórum
a Holnapom Egyesület szervezésében


Kattintson ide a Program megtekintéséhez (pdf-ben)


Egészségnap szeptember 20-án Ozorán
Budapest, 2011.09.15.
2011. szeptember 20-án 10 órától Ozorán az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen program keretében Egészségnapot szervezünk partner civil szervezetekkel együttműködésben.

Pályázati felhívás
Budapest, 2011.09.05.
Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíj 2011-ben is
Magyar emlőrák-kutató illetve emlőrák gyógyításban dolgozó szakember részére

A Susan G. Komen for the Cure® ismét ösztöndíjat hirdet meg olyan magyar szakember számára, aki emlőrák-kutatással illetve gyógyítással foglalkozik, és szeretne részt venni a 34. éves San Antonio Emlőrák Szimpóziumon (San Antonio Breast Cancer Symposium, SABCS), melyet 2011. December 6-10 között rendeznek a texasi San Antonio-ban.


A San Antonio Emlőrák Szimpóziumon célja, hogy a résztvevő szakemberek számára kurrens tudományos információkkal szolgáljon a kísérleti biológia, etiológia, megelőzés, diagnosztika és terápia témakörében az emlőrák és a rákmegelőző állapot kérdéseiről. A rendezvényre a témában dolgozó akadémikusokat, gyakorló orvosokat és kutatókat várják nemzetközi színterekről a szervezők.

A pályázat részletes leírása a csatolt dokumentumban angol nyelven található.

Pályázatok beadási határideje: 2011. szeptember 13.

Cím: international@komen.org

Az email címében kérjük feltüntetni: Ambassador Nancy G. Brinker Award, Hungary

További információk, jelentkezési lap:
Pályázati útmutató
Jelentkezési lap
Emlőrák után a kiújulás ellen - Teadélelőttök
Budapest, 2011.07.29.
Kötetlen teadélelőttök minden hónap első és harmadik keddjén délelőtt 11-13 óráig a Quintess Clubban (1026 Budapest, Páfrány út 22.)
Telefon: 30-220-9217
legyoztemazemlorakot.hu


Egészségnap július 16-án Gávavencsellőn
Budapest, 2011.07.12.
2011. július 16-án 10 órától Gávavencsellőn az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen program keretében Egészségnapot szervezünk partner civil szervezetekkel együttműködésben.

Egészségnap június 14-én Velényben
Budapest, 2011.06.02.
2011. június 14-én 9 órától Velényben az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen program keretében Egészségnapot szervezünk partner civil szervezetekkel együttműködésben.

Önkénteseket keresünk emlődaganatos betegeknek szóló útmutató összerakásához
Budapest, 2011.05.27.
Önkénteseket keresünk 1-2 órás segítségre emlődaganatos betegeknek szóló útmutató összerakásához (Mit kérdezzünk az orvostól? Útmutató emlődaganattal diagnosztizáltak részére). Az útmutató 5000 példányban készült, egyenként egy dossziéból és 21 külön oldalból áll.

Az önkéntes munka helye a JDC Magyarországi irodája = MAZS Alapítvány, 1075 Budapest, Síp utca 12 , 2. emelet.

Az időpontok (bármelyik): május 30 (hétfő) 31 (kedd) június 1 (szerda) és június 6 (hétfő), minden nap 15 és 19 óra között (persze ha valaki munkaidőben tud jönni, az is megoldható, és annak is nagyon örülünk).

Az önkénteseket szendviccsel és limonádéval várjuk.

Minden kis segítség számít, kérlek küldjétek tovább azoknak, akiről gondoljátok, hogy tudnak segíteni.

Köszönöm előre is!
Üdvözlettel,
Jó Marianna
Egészségnap május elsején Igricin
Budapest, 2011.04.23.
2011. május elsején Igricin az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen program keretében Egészségnapot szervezünk partner civil szervezetekkel együttműködésben.

Egészségnap április 16-án Sajóbábonyon
Budapest, 2011.04.07.
2011. április 16-án Sajóbábonyon az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen program keretében Egészségnapot szervezünk partner civil szervezetekkel együttműködésben.

Nyíltan az emlőrákról - nyílt nap a SOTE-n 2011. május 28-án
Budapest, 2011.04.06.
2011. május 28-án immár harmadik alkalommal rendez nyílt napot a Semmelweis Egyetem, amelyen a tájékoztató előadások mellett ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással várják a látogatókat a Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán (1082 Budapest, Üllői út 78/A., Klinikák metrómegálló).


A nyílt nap központi témája a személyre szóló terápiák lesznek.
Mellrákellenes felvilágosító beszélgetések vidéken
Budapest, 2011.04.06.
2011. februárban és márciusban a program több mint 30 emlőrákkal kapcsolatos felvilágosító beszélgetést szervezett Miskolc, Debrecen, Kazincbarcika és Encs vonzáskörzetében, illetve a budapesti Agrárkutató Intézetben.

Március 8-án nőnap alkalmából Gávavencsellőn tartottunk rózsaszín beszélgetést.
Egészségnap 2011. március 26-án - Nógrádmegyer
Budapest, 2011.03.19.
Az „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” program, a Nógrádmegyeri Művelődési Ház, a Védőnői Szolgálat és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve szervezésében Egészségnap
2011. március 26-án szombaton, 10.00 órától. Helyszín: Nógrádmegyer, Mikszáth Kálmán Általános Iskola és Óvoda (3132 Nógrádmegyer, Petőfi út 140.).


Az egészségnapon és a szűréseken résztvevőket ingyenes ebédre hívjuk meg!

Az egészségnapot március 28-án és március 29-én emlőszűrésre beutazás követi. Kérjük azokat az hölgyeket, asszonyokat, akik 45-65 évesek, és szeretnék igénybe venni a szervezett beutazást, jelentkezzenek Horváth Anna magyargéci, illetve Deák Anett nógrádmegyeri védőnőnél a lenti telefonszámokon. Azok a hölgyek, akik nem használják ki a szervezett buszos beutazás lehetőségét, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (ÁNTSZ) által egyenként meg lesznek hívva emlőszűrésre április folyamán – ekkor azonban már nem lesz biztosítva a beutazás lehetősége.

A szűrés helyszínére, Salgótarjánba, március 28-án és 29-én buszok indulnak.
Március 28-án Magyargéc Polgármesteri Hivatala elől 09.00 órakor indul a busz.
Március 29-én Nógrádmegyerből a Postahivatal elől (Petőfi út 121) 09.00 órakor indul a busz.

A szűrésen való részvétel a leghatékonyabb fellépés egészségünk érdekében!
A szűrésre jelentkezők kérjük hozzák magukkal TB kártyájukat.

Az emlőszűrésre beutazók közül 5 fő részére értékes ajándékcsomagot sorsolnak ki a rendezvény szervezői. Az emlőszűrésen résztvevőknek lehetőségük lesz salgótarjáni bevásárlóközpontban történő bevásárlásra is.
Felvilágosító mellrákellenes előadás Gávavencsellőn
Budapest, 2011.03.08.
Március 8-án, nőnapon Gávavencsellőn felvilágosító mellrákellenes előadást szervezett a Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program hátrányos helyzetű nőknek.

Gávavencsellőn júliusban Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen Egészségnapot is szerveznek majd a program helyi partnerei.
"Mit kérdezzünk az orvostól" útmutató elérhető
Budapest, 2011.01.26.
Elérhető on-line formában a „Mit kérdezzünk az orvostól?” útmutató, mely frissen diagnosztizált emlődaganatos betegeknek szeretne segítséget nyújtani.

Az útmutató itt érhető el.


Elindult "Az orvos válaszol" rovatunk
Budapest, 2011.01.26.
Elkészült „Az orvos válaszol” rovatunk, amelyen Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikája onkoterápiás osztályának vezetője, egyetemi docens válaszol emlődaganattal kapcsolatos kérdésekre.
A rovat itt érhető el.


Egészségnap a tiszaburai Védőnői Szolgálat szervezésében
Budapest, 2010.11.25.
Időpontja: 2010. december 13. (hétfő) 13 óra
Helye: Művelődési Ház nagyterme

Program:
• Megnyitó: ifj. Farkas László polgármester
• Jó Marianna a Női Egészségmegőrző Program projektvezetőjének köszöntője
• A Recsky Klára ÁMK és AMI 3.a osztály műsora
• Rózsaszín séta a mellrák ellen. ( időjárás függő)
• Jóban-Rosszban színészeinek műsora
• Közös vacsora
• Mindkét napon ajándéksorsolás a szűrésen résztvevők között


A rendezvény részletes programja
2010. december 13. (hétfő)
• 10-17.30 óráig Mammográfiai szűrés /ebédszünet 12-12.30-ig/ - Igény szerint meghosszabbított szűrővizsgálat (Helye: Általános Iskola udvara)
10. órától: Kerekasztal beszélgetés a szűrővizsgálatokról(a lakosság részére)
Előadó: Rózsáné Rigó Éva az ÁNTSZ Észak-alföldi Regionális Intézet szűrési koordinátora
• Dohányzás hatása az emberi szervezetre (elektromos cigaretta, vízipipa) Előadás után szén-monoxid mérés az általános iskolásoknak
• Előadó: Bordásné Ignácz Ildikó—Szolnok ÁNTSZ
• Kozmetikai tanácsadás: Általános Iskola
Előadó: Nánási Istvánné és Tóta Katalin
11 órától: • COPD Betegek Egyesülete COPD mérés, tüdőkapacitás, légfunkció mérés és magyarázata, tanácsadás. Helye: Művelődési Ház
• Tudatosan a mellrák ellen! - Beszélgetés az emlő önvizsgálatáról, az önvizsgálat tanítása, tudnivalók az emlődaganatról.
Előadó: Jó Marianna projektvezető
• Szexuális edukáció. Előadó: Solymosy József Bonifác mb. főigazgató helyettes, Országos Egészségfejlesztési Intézet
• Dohányzás prevenciója, előadó: Demjén Tibor a Dohányzás Fókuszpont vezetője OEFI
• Együttmozgás Görbe Andreával, helye: Általános Iskola tornaterme
• Vérnyomás, koleszterin, vércukormérés, súly-magasság mérés, testzsír-mérés, hallásvizsgálat
Helye: Művelődési Ház

2010. december 14.(kedd)
• 8-16.30 óráig Mammográfiai szűrés /ebédszünet 12-12.30-ig/ • 9 órától: Dr. Bognár Éva bőrgyógyász, bőrgyógyászati rákszűrés
Helye: Védőnői Szolgálat
• Elsősegély bemutató (élesztés és sebkötözés)
Előadó: Bencsik József mentőszakápoló
Helye: Általános Iskola
• Egészségtotó iskolásoknak (5-6 osztály)
• Gerincferdülés, lúdtalp felmérés,
• Bio-büfé
• Sport, játékos ügyességi versenyekKERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.