Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
„EGYÜTT KÖNNYEBB” - TABUK NÉLKÜL A MELLRÁKRÓL
Budapest, 2015.02.18.
A rák világnapja alkalmából 2015. február 8-án, vasárnap „A mellrák után is van élet” közössége országos találkozót szervezett. Kötetlen, tabuk nélküli beszélgetésre invitáltak valamennyi sorstársat, az éppen frissen diagnosztizáltat, a műtét előtt állókat és a túlélőket, hogy erőt merítsenek egymásból, hogy megbeszéljék, milyen túlélési stratégiákat követhetnek a gyilkos kór leküzdésére.

A legfontosabb tanulság: EGYÜTT könnyebb. Ez a szlogen szerepelt a főszervező, Halom Bori által kezdeményezett találkozó túlélő önkénteseinek pink színű pólóján is. Tizenkét fantasztikus, csupa derűt és optimizmust sugárzó hölgy gondoskodott arról, hogy az ország minden pontjáról idesereglett, a mellrák különböző stációival küzdő résztvevő választ kaphasson problémáira.
A holokausztot túlélt szülők gyermekeként mindeddig azt hittem, hogy a „túlélő” szó mintegy „foglalt”, az a szüleim nemzedékének mindenképpen tragédiák sorozatát hordozó kifejezése. Tévedtem. Pár nap óta tudom, hogy a halálos kórt legyőző, esetünkben a mellrákot túlélő nők, abszolút pozitív tartalmat hordozó jelzője is. Ők nem azok a nők, akiket passzívvá, önbizalomhiányossá tett a betegség. Hatalmas utat kellett bejárniuk. Ezek a nők nemcsak visszataláltak önmagukhoz, de felülmúlva önmagukat, mozgalommá szerveződve hatalmas energiákat szabadítottak fel, hogy sorstársaikon, saját példájuk erejével segítsenek. Honlapot hoztak létre, blogokat üzemeltetnek, napi szinten „ontják” tapasztalataikat, erőt és effektív segítséget nyújtanak a hozzá fordulóknak, mindenekelőtt azzal az üzenettel, hogy „NEM VAGY EGYEDÜL”.
Halom Bori, a szervezet alapítója és motorja saját példáján keresztül bizonyítja, hogy VAN élet a mellrák után is. Bori már élethivatásának tartja, hogy megossza saját pokoli tapasztalatait, hogy tudatosítsa, van értelme a küzdelemnek, mert a rákot le lehet győzni. Mellrák elleni országos kampányában az érintettek megsegítése mellett nagy hangsúlyt kap a megelőzés, az önvizsgálat, a szűrővizsgálatokon való részvétel.

Néhány fontos információ a mellrákkal kapcsolatban:
- Magyarországon évente kb. 7000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot, ebből 2000 végződik halállal, holott a korai felismerésnek a mellrák esetében komoly szerepe van.
- Az emlőrák csak 5-10 %-ban öröklött. A szakirodalom szerint 35 éves kor előtt a genetikailag kódolt emlőrák igen ritkán jelentkezik. (A vasárnap jelenlevő emlőrákosok vagy túlélők többségét „friss” 40-esnek tartottam. Ez igazolni látszik Bánfi Ildikónak, a debreceni Holnapom Egyesület elnökének kutatásokkal alátámasztott azon meggyőződését, hogy az iskolázottság, a társadalmi helyzet, a gazdasági és mindenoldalú depriváció negatív kihatásai nagyban befolyásolják az életminőséget, és közvetlen kiváltó okai lehetnek a rákos megbetegedéseknek – az öröklött génektől függetlenül.)
- Az emlőrák egyre több 30 év alatti nőt érint.
- A nők kb. 40 %-a jár rendszeres szűrésre.
- Tévhit, hogy csak a 45-65 éves nők képezik a mellrák kockázati csoportját.

A rendezvény minden kötelező protokoll nélküli, kötetlen, többórás szabad eszmecseréből állt. A színvonalról a műtét utáni rehabilitáció kiváló szakemberei gondoskodtak:
Tóth Zsuzsa (Anita Hungária) önkéntesként az emlőműtéten átesettek speciális melltartó-választásához adott praktikus tanácsokat egy emlőműtéten átesett fehérneműmodell segítségével, szabályos divatbemutató keretében.
Tavasz Brigitta, a Pilates-torna alapjaira épülő speciális Pink Ribbon-torna hazai meghonosítója, a műtét utáni gyógytorna lehetőségére és szükségességére hívta fel a figyelmet. A gerinc anatómiai helyzete a műtétet követően megváltozik, esetleg deformálódik, amit speciális tornával korrigálni lehet.
Vámos Mónika sminktetováló, a műtét utáni mellbimbó tetoválás specialistája. Európai szintű rekonstrukciós munkáját a TB mind ez ideig nem finanszírozza.
Arató Györgyi túlélő, az egész rendezvény egyik legfiatalabb résztvevője, dietetikusként adott jó tanácsokat.
Székely Borbála onkológus-orvosként vett részt és segítette a hozzá fordulókat.
A mintegy hatvan-hetven résztvevő között két turbánt viselő (kemoterápia alatt lévő) nőt figyeltem meg. A szakemberek rövid bemutatkozása alatt, a találkozó első órájában, arra lettem figyelmes, hogy a fiatalabb levette a kendőjét – mindenki értette e gesztusban rejlő üzenetet: öntudatosan vállalta kopaszságát. A kötetlen beszélgetés harmadik órájában valóságos női gyűrűben, túlélők és még aktív betegek szűk körében találtam: egymás szavába vágva adtak tanácsot, mit hogyan csináljon, mindezt lelkesen, örömmel és valami határtalan erőt sugárzóan tették. Ezek a nők, furcsa kimondani, a leggyilkosabb kór elleni harcban nyertek csatát, felszabadultak, és öntudatra ébredtek.


Faragó Vera,
a Női Egészségmegőrző program önkéntes segítője

KERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.