Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
Jó tanácsok
Ebben a rovatban szeretnénk néhány nagyon kézenfekvő jó tanácsot adni azoknak, akik nem biztosak abban, mit lehet tenni emlőjük egészsége érdekében.

 • Ismerd meg a kockázatodat: ismerd a személyes, illetve a családi halmozódásodat! Tudd meg, hogy a családodban fordult-e elő emlőrák egynél több közvetlen női rokonnál!
 • Kérdezd meg az orvosodtól, hogy életkorodnak megfelelően milyen vizsgálatok ajánlottak számodra!
 • 45 és 65 éves kor között 2 évente végeztess mammográfiás szűrést! Amennyiben magasabb a személyes kockázatod, 40 éves kortól évente járj szűrésre!
 • 20 éves kortól 3 évente, 40 éves kortól évente végeztess klinikai (kézzel végzett) vizsgálatot!
 • Ismerd a tested és tudd, mi a normális neked!
 • Figyelj az emlőrákra figyelmeztető jelekre, ha valamelyiket észleled, fordulj szakemberhez és kérj vizsgálatot! A szűrőközpontba vizsgálatra történő bejelentkezés során mindenképpen említsd az életkorodat, családi halmozódásodat, az észlelt elváltozást, a menzeszed időpontját, és kérdezd meg, milyen szűrővizsgálatot javasolnak!
 • Folytass egészséges életmódot, mert ez jelenti a megelőzést:
  - Végezz olyan aktív rendszeres testmozgást, amelyben örömöd leled.
  - Tudd meg, mi számodra az egészséges testsúly, és próbáld azt tartani.
  - Ha lehet, tartózkodj az alkohol fogyasztásától, illetve ha fogyasztasz alkoholt, az legyen jó minőségű és tartsd be az egészséges mértéket (nőknek kb. 2 dl bor naponta).
  - Tartózkodj a dohányzástól.
  - Figyelj arra, hogy egészséges ételeket és italokat válassz.
  - Próbálj stresszmentes életmódot folytatni, de ha erre nincs módod, találj olyan stratégiákat, amelyeknek végzése örömet okoz, pihentet és feltölt. Szánj időt saját magadra.


A SZOPTATÁS CSÖKKENTI AZ EMLŐRÁK KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁTÚjabb érv a szoptatás mellett, ezúttal az emlőrák kialakulásával összefüggésben: A szoptatás, a csecsemőkre gyakorolt, jótékony hatása mellett, annak valószínűségét is csökkenti, hogy az anyában, főként a menopauza előtti időszakban kialakuljon az emlőrák.

A szoptatás csökkenti mind az ösztrogén receptor-pozitív, mind pedig az ösztrogén receptor-negatív emlőrákok kockázatát.Egy 47 tanulmányból összeállított tudományos elemzés szerint azoknak az anyukáknak, akik életük során kb. egy évig szoptatták babájukat (vagy több babát több alkalommal, amelyek együttes hossza összesen egy évet ad ki), kisebb az emlőrák kockázatuk, mint azoknak a nőknek, akik soha nem szoptattak. Azoknak az emlőrák kockázata, akik két évig szoptattak, az előző csoport kockázatának is a fele.

A szoptatás továbbá csökkenti:KERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.