Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
A Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Az emlődaganat Magyarországon a vezető női halálozási okok között szerepel, évente több mint kétezer áldozatot követel. A körülbelül 72.000 magyar emlőműtött száma sajnálatos módon évente további 7.300-zal nő.
Az ijesztő számok ellenére a magyar nők részvétele az ÁNTSZ által szervezett hivatalos emlő-szűrésen meglehetősen alacsony: a megjelenési arány kb. 40 %.

A Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program 2006-ban indult két nemzetközi szervezet a Susan G. Komen for the Cure® és az American Jewish Joint Distribution Committee támogatásával. A program legfőbb célja a mellrák elleni küzdelem, a nők minél szélesebb körű tájékoztatása, illetve az érintettek minél hatékonyabb támogatása.
Az egészségmegőrző program fő tevékenységeként felvilágosító előadásokat szervez egészséges nők számára, kiadványokat jelentet meg, és saját honlapján illetve a facebook oldalán felületet biztosít szakemberekkel való konzultációra egészséges és a betegségben érintett nőknek egyaránt. Segítséget nyújt önsegítő csoportoknak, melyek gyógyuló és gyógyult betegeknek nyújtanak pszicho-szociális támogatást.

Betegszervezetek szaktudására alapozva helyi civilszervezetekkel, szakemberekkel és állami szervezetekkel dolgozik együttműködésben. Minden évben országos konferenciát szervez a mellrákot érintő különböző témákban szakemberek közreműködésével, elsősorban érintetteknek.

Mindezek mellett a Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program a Nyílt Társadalom Intézettel közösen 2007 óta szervezi az „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” elnevezésű kampányt, ami elsősorban a szociálisan hátrányos helyzetű közösségekben élő nőknek szervez egészségmegőrző és felvilágosító programokat. A kampány fő célja, hogy segítsen emelni a szűréseken résztvevők számát, és felvilágosító üzeneteket juttasson el olyan közösségekbe, ahol az egészség nem feltétlenül tartozik a felismert prioritások közé. Ezeknek a programoknak a középpontjában a népegészségügyi szűrésekre ráépítő emlő-szűrő és felvilágosító egészségnapok állnak.

Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" eseménysorozat 2007 óta közel 50 hátrányos helyzetű vidéki helyszínen rendezett emlőszűréssel és felvilágosítással egybekötött közösségi alapú egészségnapokat. 66 partner közreműködésével, kb. 15.000 fő részvételével 6.000 mammográfiás szűrővizsgálatot és 8.000 egyéb vizsgálatot tartottak. A mammográfiás szűréseken való legmagasabb részvételi arány 82%-os volt. Az egészségnapokon is különösen nagy hangsúlyt kap az egészségtudatos magatartásra és az emlőrák esetében a korai felismerés fontosságára való figyelemfelkeltés is.

Az American Jewish Joint Distribution Committee Magyarországon hivatalosan a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány létrehozásával és annak neve alatt végzi alapítványi tevékenységeit.KERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.