Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
Az orvos válaszol
Írjon nekünk, kérdezzen szakértő orvosunktól!
Az alábbi űrlap kitöltésével, kérdése elküldésével Ön hozzájárul ahhoz, hogy kérdését és az orvos válaszát kitegyük a honlapra annak érdekében, hogy másoknak is hasznára válhasson a válasz. A honlapon az Ön nevét természetesen nem tüntetjük fel. A választ elküldjünk e-mailben személyesen Önnek is.
A rovatban adott válaszok nem helyettesítik az onko-team véleményt, amit orvos-csapat ad ki, melynek tagjai a klinikai onkológus, sugárterapeuta, sebész, képalkotó szakember, patológus, pszichológus/mentálhigiénikus. A rovatnak nem célja az ún. második vélemény megadása. A kérdezés lehetőségét szeretnénk megadni, ami egy probléma megválaszolására, tanácsadásra vonatkozik.
A rovatban szakmai tanácsadónk Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikája onkoterápiás osztályának vezetője, egyetemi docens.


Név:
Város (ahol él):
E-mail cím:
Eset leírása, kérdések:Kérdés - 2011. január 25.
Téma: Szülés lehetősége emlőrák műtét után
Eset leírása, kérdés:
Kedves doktornő! Egy ismerősöm kérdését szeretném továbbítani Önnek: 30 éves, szülni szeretne, a következő a kórtörténete:
- Jobb mellét vették le 2010. 01.21-én. a szövettana: ER: 80%, PR: 0%, Her2 o, SNB neg.
- PEt CT negatív
- BRCA 1-2 negatív
- 4 adjuvans kemót kapott, 3 hetente
- Jelenleg 3 havonta hormon Lucrin injekciót és zitazoniumot kap.
Úgy tudja, hogy csak 5 év múlva szülhetne gyermeket, de szeretne erről jobban megbizonyosodni. Van arra mód, hogy ennél korábban szülhessen?
Azt is szeretné tudni, hogy van-e arra lehetősége, hogy kapcsolatba lépjen olyan hölggyel, aki betegség után szült. Hálásan köszönjük a választ.
Válasz:
Sajnos, nem áll minden adat rendelkezésemre. Pl. miért kellett levenni a mellét? Annyira nagy volt a tumor?Vagy az elhelyezkedése miatt?A szövettani leletből jó lenne ismerni, milyen a daganat un. proliferációs készsége (Ki67, S fázis, p53), láttak-e érbetörést? HER2 statusa negatív? (gondolom, igen)
A Zoladex kezelést azért kell adni, mert a daganat érzékeny az ösztrogénre, ami a premenopauzában a petefészek által termelt hormon, ezért a kezeléssel leállítjuk a menstruációt, un. mesterséges menopauzát hozunk létre. A menses a kezelés leállítása után 3-6 hónapon belül jön vissza. Valóban, általában 5 évig adjuk ezt a terápiát, de betegpreferencia alapján bizonyos esetekben szóba jöhet rövidebb ideig tartó kezelés is.
Van rá mód, hogy olyan betegemmel tudjon beszélni, aki szült.

Kérdés - 2011. február 9.
Téma: emlőhelyreállító műtét?
Tavaly júliusban fedeztem fel az emlődaganatomat, két héttel később leműtötték a jobb mellemet. Vidéken lakom, a kezelésemet Szombathelyen kezdték, Ajkán műtöttek, sugárra Veszprémbe járok. Nagyon zavar a mellem hiánya, és szeretnék emlőhelyreállító műtétet, de ezzel kapcsolatosan nekem még senki nem javasolt semmit. Mióta sugárkezelésre járok, csak szak-asszisztenssel találkozom, orvossal nem. Doktornő mit gondol, kit kell megkérdeznem ebben a „láncolatban” arról, hogy mikor kérhetem az emlőhelyreállító műtétet és hol csinálják ezt meg? Ennek a költségét ugye megtéríti a TB?
Válasz: Az emlő helyreállítás jogos igény. Általában a kezelések után, meghatározott idővel végzik - ami egyénenként változó, a szövettani lelettől, kezelésektől függ. A plasztikai sebész az, aki el tudja mondani, hogy az Ön esetében milyen lehetőségek jönnek szóba. Sebésze minden bizonnyal kapcsolatban áll plasztikai sebész kollégával is, érdemes őt erről megkérdeznie.KERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.