Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
Sajtószoba
Copyright MAZS
Nem a melleltávolítás az egyetlen megoldás - interjú dr. Dank Magdolnával
Metropol Magazin, 2013. május

Angelina Jolie megelőző melleltávolításáról és az erről írt cikkéről az elmúl hétben sokan sokféle véleményüknek adtak hangot. Dr. Dank Magdolnát, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának egyetemi docensét - akit a Magyar Rákellenes Liga szavazásán az év onkológusának is választottak - kérdeztük a témáról.

Részletek
Angelina Jolie cikke - Én ezt a kezelést választottam
The New York Times, 2013. május

Angelina Jolie New York Times-ban közzétett levelét követően ismét az érdeklődés középpontjába került az emlőrák megelőzésének illetve a kockázat csökkentésének. Angelina Jolie egy olyan eljárás mellett döntött, melynek során mindkét mellét eltávolították. Leírja az okokat, hogy miért. Lefordítottuk a teljes levelet, hogy ne csak a bulvársajtó rövidített és kivonatolt anyagát tudjátok elolvasni:

Én ezt a kezelést választottam

Részletek
Az USA Nagykövete adja át az idei Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíjat az országos mellrákellenes konferencián
Sajtóközlemény, 2012. okt. 2.

Konferencia a női egészségről - az emlő egészségéről, 2012
Helyszín: XII. Larus Étterem és Rendezvényközpont
Időpont: 2012. október 4.

2012. október 4-én a Susan G. Komen for the Cure és az American Jewish Joint Distribution Committee, támogatásával a Magyarországon hat éve működő Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program, harmadik országos mellrákellenes konferenciáját tartja „Konferencia a női egészségről - az emlő egészségéről, 2012” címmel.

A rendezvényen Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az USA Magyarországra akkreditált nagykövete adja át a Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíjat egy kiemelkedő magyar emlőrák kutató részére. Ezt az ösztöndjíat három évvel ezelelőtt hirdette meg először a Susan G. Komen for the Cure nemzetközi emlőrák ellenes alapítvány, melyet Nancy G. Brinker alapított. Az ösztöndíj minden évben lehetőséget biztosít egy magyar szakembernek arra, hogy részt vegyen a San Antonio-ban megrendezésre kerülő Emlőrák Szimpóziumon, hogy napra kész információkat szerezhessen az emlőrák kutatásról, az emlőrákkal kapcsolatos legújabb gyógymódokról.
Az idei díjazott Dr. Győrffy Balázs, aki a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös kutatócsoportjának vezetőjeként dolgozik és 2005-ben szerezte meg a Ph.D fokozatát a Semmelweis Egyetemen. Dr. Győrffy kutatási területének fókusza a személyre szabott emlőrák kezelés. Az ösztöndíj lehetőséget teremt számára, hogy eljusson és résztvegyen az idei San Antonio-i Emlőrák Szimpóziumon, ahol két absztraktját is elfogadták és így mindkettőt prezentálhatja a világ legjelentősebb emlőrák kutatóit, orvosait, szakembereit vonzó eseményen.

Részletek
Bringing Health Awareness to Hungary’s Women
Copyright MAZSjdc.org, 2011. október 5.

Klara, a 52-year-old banker and mother of two, clearly remembers the day she attended the breast cancer screening that led to her diagnosis. It was brilliantly sunny and she had a full afternoon of client meetings scheduled. There were 17 women in line ahead of her to have a mammogram. As she turned to leave, a screening assistant called after her, encouraging her to reschedule after work hours to ensure she didn't put off the exam another year. She returned at the end of the week and three days later got a call asking her to come in for another mammogram—and a biopsy.

Részletek
Konferencia és Lánchídi séta a mellrák ellen
Fejér Megyei, Zalai, Dunaújvárosi Hírlap, Vasnépe, 2011. szeptember 20.

Az emlőrák legújabb kutatási eredményeiről, megelőzéséről, a felvilágosítás fontosságáról és módjairól, valamint a gyógyulás lehetőségeiről lesz szó a második alkalommal megrendezendő országos mellrákellenes konferencián, amelyet szerdán tartanak Budapesten.

Részletek
Az emlőrák gyógyításának helyzete
webbeteg.hu, 2011. szeptember 20.

Az emlőrák legújabb kutatási eredményeiről, megelőzéséről, a felvilágosítás fontosságáról és módjairól, valamint a gyógyulás lehetőségeiről lesz szó a második alkalommal megrendezendő országos mellrákellenes konferencián, amelyet szerdán tartanak Budapesten.

Részletek
Országos mellrákellenes konferencia
MTI, gepnarancs.hu, 2011. szeptember 20.

Az emlőrák legújabb kutatási eredményeiről, megelőzéséről, a felvilágosítás fontosságáról és módjairól, valamint a gyógyulás lehetőségeiről lesz szó a második alkalommal megrendezendő országos mellrákellenes konferencián, amelyet szerdán tartanak Budapesten.

Részletek
Az USA Nagykövete nyitja meg az országos mellrákellenes konferenciát
Sajtóközlemény, 2011. szept. 20.

Konferencia a női egészségről - az emlő egészségéről, 2011
Novotel Budapest Centrum, 1088 Budapest, Rákóczi út 43-45., Rákóczi terem

2011. szeptember 21-én a Susan G. Komen for the Cure és az American Jewish Joint Distribution Committee második országos mellrákellenes konferenciáját tartja „Konferencia a női egészségről - az emlő egészségéről, 2011” címmel.

Részletek
ROMA LIFE TODAY
Moment Magazin, July/August 2011

Since the mid-1970s and early 1980s, Roma activists and groups such as the International Romani Union and Roma National Congress have worked to transform the scattered Roma into a cohesive political force. Nevertheless, the Roma remain fragmented and continue to face social exclusion, extreme poverty and discrimination. In 2005, the human rights organization Open Society Institute (OSI) teamed up with the World Bank, the United Nations Development Programme and other groups to launch the Decade of Roma Inclusion, encouraging national governments and international organizations to come together to create a comprehensive approach to Roma integration. Since 2007, the European Commission (EC), the executive body of the 27-state European Union, has set aside $37 billion for Roma programs. To receive the money, however, countries are required to submit a detailed program to the commission aimed at helping Roma in four areas: education, job creation, health care and housing.

Részletek
Campaign Aims to Give Roma Women an Equal Chance Against Cancer
http://blog.soros.org, June 9, 2011

n Hungary, Roma women are three times more likely to die from cancer as their non-Roma counterparts. There is a ten-year gap in life expectancy between the two populations. Contributing factors include a lack of access and awareness among impoverished communities living in remote areas, and long-standing discriminatory practices.

Részletek
Combating Breast Cancer: The Difference Between Life and Death
www.romadecade.org, June 10, 2011

Since 2007, the "Equal Chances Against Cancer" campaign, initiated by the American Jewish Joint Distribution Committee in partnership with the Open Society Roma Initiatives and Susan G Komen for the Cure, has provided breast cancer screening for more than 4,500 women in 39 locations across Hungary.

Részletek
Hátrányos helyzetűek életkilátásai - A rövid élet titka
Magyar Narancs, 2010. szeptember 30.

Annak, hogy egy most 30 éves férfi megérje a nyugdíjkorhatárt, alig 45 százalék az esélye, ha legfeljebb nyolc általánosa vagy szakmunkás-bizonyítványa van. További kockázatot jelent, ha hátrányos helyzetű kistérségben él és nincs munkája. Mindezeken már csak az ronthat, ha telepen élő roma az illető.

Részletek
Budapestre érkezett Nancy G. Brinker, a Susan G. Komen for the Cure alapítója
Sajtóközlemény, 2010. június 14.

1 hetes látogatásra érkezett Budapestre Nancy G. Brinker volt amerikai nagykövet, a Susan G. Komen for the Cure® alapítója és elnök vezérigazgatója. Útjára elkísérte több amerikai barátja, üzlettársa is, hogy megismerkedjenek hazánk kulturális értékeivel és művészeti kincseivel. Ittartózkodásuk során végiglátogatják a neves budapesti és vidéki múzeumokat, galériákat, kiállításokat, ahol előadásokat is meghallgatnak egy-egy kiemelkedő magyar intézményről, annak munkájáról és jövőbeli terveiről.

Részletek
Ex nagykövet a mellrák ellen
Szabadban.hu, 2010. jún. 11.

Dátum: 2010. június 14.
Időpont: 10 óra
Helyszín: Continental Zara Hotel, Budapest, Dohány utca 40-42.
1 hetes látogatásra érkezett Budapestre Nancy G. Brinker volt amerikai nagykövet, a Susan G. Komen for the Cure® alapítója és elnök vezérigazgatója.

Részletek
Brózik Klári a mellrák ellen
bulvaros.hu, 2010. február 12.

A Brózik Klári által megformált Margit hatalmas megpróbáltatás elé kerül, miután cisztát találnak a mellében.
A Jóban Rosszban fiatal színésznője számára sem ismeretlen a helyzet, egy közeli hozzátartozóját vesztette el mellrákban. Azóta érzi úgy, hogy mind saját, mind más emberek érdekében oda kell figyelni a megelőzésre és az egészségtudatos életmódra.

Részletek
"Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen"
Sajtóközlemény, 2009. okt. 2.

Ősztől erős civil összefogás mellett folytatódik tovább az “Egyenlő eséllyel a rák ellen” program, ami a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő nők emlőszűrését és felvilágosítását segíti elő. A program elsősorban azokat a településeket keresi fel, ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor, a megszüntetett uránbányászat vagy a multinacionális cégek visszavonulása miatt általános a munkanélküliség, ahol a háziorvos csak kéthetente jár ki, vagy éppen a megyeszékhelyre való közlekedés is igen nagy nehézségekbe ütközik.

Részletek
Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen
Halas Hírek, 2009. szept. 21.

Ősztől erős civil összefogás mellett folytatódik tovább az “Egyenlő eséllyel a rák ellen” program, ami a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő nők emlőszűrését és felvilágosítását segíti elő. A program az idén 25 településre látogat el. Szeptembertől Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs, Somogy, Bács- Kiskun és Csongrád megye apró falvait keresi fel.

Részletek
Folytatódik az Egyenlő eséllyel a rák ellen program
MTI, romnet.hu, 2009. augusztus 29.

Folytatódik a leghátrányosabb kistelepüléseken élő nők emlőszűrése; az Egyenlő eséllyel a rák ellen program szeptembertől Baranya, Somogy, Bács-Kiskun és Csongrád megye apró falvait keresi fel - tájékoztatta az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) az MTI-t.

Részletek
"Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" - Ahol a mellrák támad
Szabadban.hu, 2009. aug. 28.

Munkanélküliség, uránbányák telepei, kisfalvas mélyszegénység, roma származás, fogyatékosság
Ősztől erős civil összefogás mellett folytatódik tovább az “Egyenlő eséllyel a rák ellen” program, ami a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő nők emlőszűrését és felvilágosítását segíti elő. A program szeptembertől Baranya, Somogy, Bács- Kiskun és Csongrád megye apró falvait keresi fel, elsősorban azokat a településeket ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor, a megszüntetett uránbányászat vagy a multinacionális cégek visszavonulása miatt általános a munkanélküliség, ahol a háziorvos csak kéthetente jár ki, vagy éppen a megyeszékhelyre való közlekedés is igen nagy nehézségekbe ütközik.

Részletek
Az egészséghez mindenkinek joga van
Népszabadság online, 2009. február 10.

Mellrákszűrés hátrányos helyzetű nőknek
Magyarországon még mindig alacsony az egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvétel. A statisztikák szerint a mellrákszűréseken a női lakosság csupán harmada jelenik meg. A kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű asszonyoknak sokszor hiába érkezik meg a szűrőcentrumok „meghívója”, az érintetteket gyakran a közlekedési nehézségek, vagy szociális helyzetük tartja távol a vizsgálattól. Gyakori, hogy a vizsgálattól való félelmeik kötik gúzsba őket. Hátrányban vannak tehát a rossz anyagi körülmények között élők, főképpen a romák, továbbá a nagy létszámú intézmények fogyatékos lakói, valamint a mozgásukban korlátozott asszonyok.

RészletekKERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.