Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
Az egészséghez mindenkinek joga van
Népszabadság online, 2009. február 10.
Mellrákszűrés hátrányos helyzetű nőknek
Magyarországon még mindig alacsony az egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvétel. A statisztikák szerint a mellrákszűréseken a női lakosság csupán harmada jelenik meg. A kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű asszonyoknak sokszor hiába érkezik meg a szűrőcentrumok „meghívója”, az érintetteket gyakran a közlekedési nehézségek, vagy szociális helyzetük tartja távol a vizsgálattól. Gyakori, hogy a vizsgálattól való félelmeik kötik gúzsba őket. Hátrányban vannak tehát a rossz anyagi körülmények között élők, főképpen a romák, továbbá a nagy létszámú intézmények fogyatékos lakói, valamint a mozgásukban korlátozott asszonyok.
- Nem akarjuk átvenni az állami feladatokat, csak segíteni akarunk a különösen súlyos megkülönböztetéssel élő nőknek - mondja Jó Marianna, a Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program által indított és számos szervezet által támogatott „Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" elnevezésű program vezetője. Az emlődaganat Magyarországon a vezető halálozási okok között szerepel, évente több mint 2000 áldozatot követelve magának, ugyanakkor az emlőműtöttek száma is ijesztő mértékben növekszik, 7500 új esetet diagnosztizálnak minden esztendőben. A Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program, amely 2009-ben is folytatja munkáját Magyarországon, épp most zárja le idei pályázatát, amelyet a kistelepülések egészségügyi mutatóinak javítására írt ki. Kis falvak, távoli települések jelentkeztek felhívásunkra, és a program keretében 20 projektet tudunk támogatni, amelyek mind helyi (sokszor kistérségi) összefogásban szerveződnek - folytatja a kampány gazdája, aki egyébként a nemzetközi American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) munkatársa.

- Milyen hátteret ad a JDC a mellrák megelőzéséhez?

- A JDC 1914 óta működik azzal a céllal, hogy segítse a nehéz életkörülmények között élő zsidó embereket szerte a nagyvilágban, ám különös missziójának, erkölcsi kötelességének tekinti, hogy a nem zsidó, de szegénységgel sújtottak szenvedésén is enyhítsen. A JDC Nemzetközi Fejlesztési Programja több mint negyven országban végzi ezt a munkát, ám a kilencvenes évektől tevékenységét az emlőrák megelőzésének segítésére is kiterjesztette. A kezdeményezés első lépéseként kapcsolatba lépett a mellrákból gyógyult nők csoportjaival, főképpen Izraelből, Csehországból, Ukrajnából és a Palesztin fennhatóság alatt lévő területeken élőkkel. A gyógyult asszonyok tapasztalatainak összegyűjtése, tudásának átadása nagy segítséget jelentett, és végül ez az összefogás vezetett oda, hogy Bosznia-Hercegovinában, Oroszországban és Magyarországon is megalakult a Women's Health Empowerment Program, vagyis a Női Egészségmegőrző Program, amely a mellrák korai felismerésének segítését tűzte ki célul.
HIRDETÉS

- Milyen más civil szervezetekkel működnek együtt?

- Elsősorban a Susan G. Komen for the Cure emlőrák ellenes alapítványt említeném, amelyet Nancy G. Brinken (az USA volt Budapesten akkreditált nagykövete 2001-2003 között) hozott létre éppen személyes érintettsége okán, hiszen emlőrákban elhunyt nővérének emléke ösztönözte a világméretű mozgalom elindítására. Mára gyógyult betegek, segítők, önkéntesek, aktivisták tömegei vesznek részt a nők meggyőzésében, a felvilágosító munkában, ugyanakkor a hozzáférhető, minőségi betegellátás megteremtésében, és persze új gyógymódok mielőbbi felfedezésében. Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" program anyagi és szellemi segítséget kap a Nyílt Társadalom Intézettől is (Roma Programok), amiért nagyon hálásak vagyunk. A Magyar Vöröskereszt önkéntesei nélkül sem működne a program. Eredményesen dolgozunk együtt partnereinkkel, a Magyar Védőnők Egyesületével, az Országos Egészségfejlesztési Intézettel, a Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvánnyal, a Magyar Rákellenes Ligával, a Rákbetegek Országos Szövetségével, "A rák ellen, az emberért, a holnapért!" Társadalmi Alapítvánnyal, az Egészséget Mindenkinek Alapítvánnyal, a Primavera Alapítvány munkatársaival és az ÁNTSZ-szel is.

- Az eltelt két év alatt milyen tapasztalatokat gyűjtöttek?

- Sok segítséget nyújtottak a civil roma szervezetek, megismertettek bennünket azokkal a módszerekkel, hogyan tudunk kapcsolatba kerülni egyes közösségekkel. A roma származású nők az átlagosnál is szemérmesebbek, sok és mélyről jövő előítélet övezik őket. Ódzkodnak az intim vizsgálatoktól, ám mivel körükben igen magas a rákos megbetegedések aránya, különleges odafigyelést igényelnek. Pécsett például egyesével, személyautóval vitte a helyi roma civil szervezet az asszonyokat Meszesből a szűrőállomásra, de mindenhol más módszer működik. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vannak olyan települések, ahol hajnalban el kell indulni Miskolcra a szűrésre, ám először az ellenkező irányba kell utazni busszal, hogy aztán elérhető legyen az a vonat, amely végül bevisz a megyeszékhely modern, "multifunkciós" szűrő központjába. Ilyenkor a helyi önszerveződésen alapuló mobilszűrés segíthetne, vagy a közös beutazás, mint ahogy Encsen történt tavaly. Másik példa, hogy Kiskőrösön a Roma Civil Szervezet közreműködésével a város teljes, 45-65 év közötti női lakosságára kiterjeszthettük a szűrést, akkora volt az érdeklődés. De eljutottunk Tiszadobra is, a Volt Állami Gondozottak Országos Szövetségének közreműködése révén, valamint Tiszaburára a helyi védőnő által kezdeményezett szűrőprogramra. Felbecsülhetetlen értéke van a helyi összefogásnak, jobban kellene "használni" ezt az erőt.

- Idén az értelmi fogyatékossággal élő nők szűrési arányának emelését tervezik, amely illeszkedik az ENSZ Fogyatékos Személyek Jogairól Szóló Egyezményéhez, és amelyet Magyarország szintén ratifikált. Hol tart a megvalósítás?

- Az intézményekben élő nők helyzetéről most kezdjük gyűjteni az adatokat, de alapvető feltételezésünk, hogy a mentális hátránnyal élők nehéz helyzetben vannak éppen cselekvőképességük jogi korlátozása miatt. A programon dolgozó partnerekkel most látogatunk el néhány nagy létszámú vidéki intézménybe, hogy a helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel együtt elősegíthessük azt a szintű együttműködést, amely biztosítja az ő szűrésüket és felvilágosításukat. Keressük továbbá a kapcsolatot mozgássérültek érdekképviselőivel, hiszen fizikai korlátaik miatt nekik szinte lehetetlen például egy mammográfiás szűrővizsgálaton részt venni. Pedig az egészséghez mindenkinek joga van.KERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.