Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
"Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" - Ahol a mellrák támad
Szabadban.hu, 2009. aug. 28.
Munkanélküliség, uránbányák telepei, kisfalvas mélyszegénység, roma származás, fogyatékosság
Ősztől erős civil összefogás mellett folytatódik tovább az “Egyenlő eséllyel a rák ellen” program, ami a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő nők emlőszűrését és felvilágosítását segíti elő. A program szeptembertől Baranya, Somogy, Bács- Kiskun és Csongrád megye apró falvait keresi fel, elsősorban azokat a településeket ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor, a megszüntetett uránbányászat vagy a multinacionális cégek visszavonulása miatt általános a munkanélküliség, ahol a háziorvos csak kéthetente jár ki, vagy éppen a megyeszékhelyre való közlekedés is igen nagy nehézségekbe ütközik.
Magyarországon még mindig igen alacsony az egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvétel . A statisztikák szerint a szervezett mellrákszűréseken a női lakosság csupán mintegy harmada jelenik meg. A kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű asszonyok számára sokszor hiába érkezik meg a szűrőcentrumokban bonyolított vizsgálatra a „ meghívó”, az érintetteket gyakran a helyi közlekedési nehézségek, vagy éppen szociális helyzetük tartja távol az életmentő vizsgálattól.

Gyakori az is, hogy fel nem tárt, a vizsgálattól való rögzült félelmeik kötik gúzsba őket. Hátrányban vannak tehát a rossz anyagi körülmények között, szegénységben élő nők, főképpen a roma származásúak, de szintén diszkriminálódhatnak a nagy létszámú, főleg az elzárt vidéki kastély épületekben élő intézmények fogyatékos lakói is, valamint a mozgásukban korlátozott asszonyok .

A lakóhely földrajzi helyzete és elzártsága is korlátozhatja az embereket a szűréshez való hozzáférésben, sőt a kistelepülések alacsony lakossági száma miatt költséges a mobil szűrő állomások,buszok kitelepítése. Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" Program célja a lakossági emlőszűrések számának emelése a helyi egészségnapok szervezésével. Így a hátrányos helyzetű lakosság bevonásával más egészségügyi szűrésekre is sor kerül. A program partnerségben, a helyi igényeknek megfelelő koncepció alapján működik, nagy mértékben támaszkodván a kulturális szokásokra, a települések erősségeire, specialitásaira, erőforrásaira ,

Az egészségnap további elemei közé tartozik a daganatos megbetegedésekről, hangsúlyosan a mellrákról szóló ismeretterjesztő előadások és lakossági fórum tartása, valamint ezzel párhuzamosan igény szerint egyénre szabott életvezetési tanácsadás, egyéb szűrővizsgálatok szervezése (vérnyomás-, vércukor szint-, testtömeg-index számítás, testzsír-érték mérés, PSA, nőgyógyászati szűrés, stb.).

A program lényeges eleme az emlő önvizsgálat megtanítása.

Az "Egyenlő eséllyel a rák ellen" program a cselekvőképességükben korlátozott nők szűrését is szeretné elősegíteni, így külön figyelmet fordít az értelmi fogyatékossággal élő, illetve a halmozottan sérült, bentlakásos intézményekben élő nők helyi szűrésére is .Az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Konvenciójának szellemében, az egészségügyi szolgáltatások egyenlő biztosításának érdekében a Program együttműködik az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével. A kistérségekben működő fogyatékos intézmények vezetőit és lakóit is eszmecserére, találkozóra invitálják a helyi egészségnapok és szűrések alkalmával.

Emlőszűrések és egészségnapok őszi programja :
Augusztus 31-szeptember 2 -ig a Bács- Kiskun megyei Mélykúton lesz egészségnap és szűrés
Szeptember 3.-án Borota
Szeptember 6 ,7,8: Baja, elsősorban a tanyakörzetre koncentrálva
Szeptember 5.-én a Baranya megyei, ötszáz lelkes Rózsafa lakosságát keresi fel a szűrőkamion.
Szeptember 5.-én Somogy megyében, Vízváron is egészségnapot rendeznek, amit Kaposvárott szervezett szűrés követ, oda kisbuszokkal szállítják majd be a kistérség asszonyait.
Szeptember 12.-én Hosszúhetény
Szeptember 19.-én a pécsi kistérségben lesz összevont szűrés, a szűrés központi helyszíne Bakonya, de ide várják a Kővágószőlős és Kővágótöttös asszonyait is.
Szeptember 26.-án Csányoszrón lesz egészségnap és szűrés Besence, Gilvánfa és a Sellyei kistérség lakóinak..

A program támogatója az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC/Joint), a Susan G. Komen for the Cure és a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) Roma Kezdeményezések Programja.

A program partnerei:
Magyar Vöröskereszt
ÁNTSZ
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége
Magyar Védőnők Egyesülete
Országos Egészségfejlesztési Intézet
Országos Tisztiorvosi Hivatal
Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvány
Magyar Rákellenes Liga
Rákbetegek Országos Szövetsége
”A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány
COPDs Betegek EgyesületeKERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.