"Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" - Ahol a mellrák támad
Szabadban.hu, 2009. aug. 28.
Munkanélküliség, uránbányák telepei, kisfalvas mélyszegénység, roma származás, fogyatékosság
Ősztől erős civil összefogás mellett folytatódik tovább az “Egyenlő eséllyel a rák ellen” program, ami a leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseken élő nők emlőszűrését és felvilágosítását segíti elő. A program szeptembertől Baranya, Somogy, Bács- Kiskun és Csongrád megye apró falvait keresi fel, elsősorban azokat a településeket ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor, a megszüntetett uránbányászat vagy a multinacionális cégek visszavonulása miatt általános a munkanélküliség, ahol a háziorvos csak kéthetente jár ki, vagy éppen a megyeszékhelyre való közlekedés is igen nagy nehézségekbe ütközik.
Magyarországon még mindig igen alacsony az egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvétel . A statisztikák szerint a szervezett mellrákszűréseken a női lakosság csupán mintegy harmada jelenik meg. A kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű asszonyok számára sokszor hiába érkezik meg a szűrőcentrumokban bonyolított vizsgálatra a „ meghívó”, az érintetteket gyakran a helyi közlekedési nehézségek, vagy éppen szociális helyzetük tartja távol az életmentő vizsgálattól.

Gyakori az is, hogy fel nem tárt, a vizsgálattól való rögzült félelmeik kötik gúzsba őket. Hátrányban vannak tehát a rossz anyagi körülmények között, szegénységben élő nők, főképpen a roma származásúak, de szintén diszkriminálódhatnak a nagy létszámú, főleg az elzárt vidéki kastély épületekben élő intézmények fogyatékos lakói is, valamint a mozgásukban korlátozott asszonyok .

A lakóhely földrajzi helyzete és elzártsága is korlátozhatja az embereket a szűréshez való hozzáférésben, sőt a kistelepülések alacsony lakossági száma miatt költséges a mobil szűrő állomások,buszok kitelepítése. Az "Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen" Program célja a lakossági emlőszűrések számának emelése a helyi egészségnapok szervezésével. Így a hátrányos helyzetű lakosság bevonásával más egészségügyi szűrésekre is sor kerül. A program partnerségben, a helyi igényeknek megfelelő koncepció alapján működik, nagy mértékben támaszkodván a kulturális szokásokra, a települések erősségeire, specialitásaira, erőforrásaira ,

Az egészségnap további elemei közé tartozik a daganatos megbetegedésekről, hangsúlyosan a mellrákról szóló ismeretterjesztő előadások és lakossági fórum tartása, valamint ezzel párhuzamosan igény szerint egyénre szabott életvezetési tanácsadás, egyéb szűrővizsgálatok szervezése (vérnyomás-, vércukor szint-, testtömeg-index számítás, testzsír-érték mérés, PSA, nőgyógyászati szűrés, stb.).

A program lényeges eleme az emlő önvizsgálat megtanítása.

Az "Egyenlő eséllyel a rák ellen" program a cselekvőképességükben korlátozott nők szűrését is szeretné elősegíteni, így külön figyelmet fordít az értelmi fogyatékossággal élő, illetve a halmozottan sérült, bentlakásos intézményekben élő nők helyi szűrésére is .Az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Konvenciójának szellemében, az egészségügyi szolgáltatások egyenlő biztosításának érdekében a Program együttműködik az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével. A kistérségekben működő fogyatékos intézmények vezetőit és lakóit is eszmecserére, találkozóra invitálják a helyi egészségnapok és szűrések alkalmával.

Emlőszűrések és egészségnapok őszi programja :
Augusztus 31-szeptember 2 -ig a Bács- Kiskun megyei Mélykúton lesz egészségnap és szűrés
Szeptember 3.-án Borota
Szeptember 6 ,7,8: Baja, elsősorban a tanyakörzetre koncentrálva
Szeptember 5.-én a Baranya megyei, ötszáz lelkes Rózsafa lakosságát keresi fel a szűrőkamion.
Szeptember 5.-én Somogy megyében, Vízváron is egészségnapot rendeznek, amit Kaposvárott szervezett szűrés követ, oda kisbuszokkal szállítják majd be a kistérség asszonyait.
Szeptember 12.-én Hosszúhetény
Szeptember 19.-én a pécsi kistérségben lesz összevont szűrés, a szűrés központi helyszíne Bakonya, de ide várják a Kővágószőlős és Kővágótöttös asszonyait is.
Szeptember 26.-án Csányoszrón lesz egészségnap és szűrés Besence, Gilvánfa és a Sellyei kistérség lakóinak..

A program támogatója az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC/Joint), a Susan G. Komen for the Cure és a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) Roma Kezdeményezések Programja.

A program partnerei:
Magyar Vöröskereszt