Folytatódik az Egyenlő eséllyel a rák ellen program
MTI, romnet.hu, 2009. augusztus 29.
Folytatódik a leghátrányosabb kistelepüléseken élő nők emlőszűrése; az Egyenlő eséllyel a rák ellen program szeptembertől Baranya, Somogy, Bács-Kiskun és Csongrád megye apró falvait keresi fel - tájékoztatta az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) az MTI-t.
A szűréseket elsősorban azokra a településekre szervezik, ahol országosan is igen magas a roma lakosság aránya, drámai a halva születések száma, rövidebb a várható életkor és általános a munkanélküliség, továbbá oda, ahol nincs állandó háziorvosi rendelés vagy ott, ahol nehézségekbe ütközik eljutni a megyeszékhelyre.

Az Egyenlő eséllyel a rák ellen program célja a lakossági emlőszűrések számának emelése a helyi egészségnapok szervezésével. Az egészségnap további elemei közé tartozik a daganatos megbetegedésekről, hangsúlyosan a mellrákról szóló ismeretterjesztő előadások és lakossági fórum tartása, valamint igény szerint egyénre szabott életvezetési tanácsadás, egyéb szűrővizsgálatok szervezése, például vérnyomás-, vércukorszint-, testtömegindex-számítás, testzsírérték-mérés, nőgyógyászati szűrés, de fontos eleme a programnak a emlő önvizsgálatának megtanítása is.

A fentieken kívül a program a cselekvőképességükben korlátozott nők szűrését is szeretné segíteni, így külön figyelmet fordít az értelmi fogyatékossággal élő, illetve a halmozottan sérült, bentlakásos intézményekben élő nők helyi szűrésére is.

Az Egyenlő eséllyel a rák ellen őszi programsorozat a Bács-Kiskun megyei Mélykúton indul, de eljut a szűrőkamion többek között Borotára, a Baja környéki tanyavilágba, a Baranya megyei Rózsafára, a Somogy megyei Vízvárra; Kaposvárott szervezett szűrés lesz, ahova kisbuszokkal szállítják a kistérség falvaiból a nőket.

A pécsi kistérségben összevont szűrés lesz, a szűrés központi helyszíne Bakonya, de ide várják a résztvevőket Kővágószőlősről és Kővágótöttösről. Szintén a Baranya megyei Csányoszrón lesz egészségnap és szűrés Besence, Gilvánfa és a sellyei kistérség lakóinak.