Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
Konferencia és Lánchídi séta a mellrák ellen
Fejér Megyei, Zalai, Dunaújvárosi Hírlap, Vasnépe, 2011. szeptember 20.
Az emlőrák legújabb kutatási eredményeiről, megelőzéséről, a felvilágosítás fontosságáról és módjairól, valamint a gyógyulás lehetőségeiről lesz szó a második alkalommal megrendezendő országos mellrákellenes konferencián, amelyet szerdán tartanak Budapesten.
A Susan G. Komen for the Cure és az American Jewish Joint Distribution Committee konferenciáját Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete nyitja meg, majd átadja a Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíjat egy kiemelkedő magyar emlőrák kutatónak - közölte a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány kedden az MTI-vel.

A konferencián Székely Borbála, a 2010-es Nancy G. Brinker Nagyköveti Ösztöndíj nyertese a San Antonió-i emlőrák szimpóziumról és az emlőrák gyógyításának újdonságairól számol be. A prevenciós jellegű felvilágosító üzenetekről Ekaterina Bashta, a JDC és Komen Alapítvány képviselője, a szűrésen való részvételre mozgósítás kommunikációjáról Forrai Judit, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének munkatársa tart előadást.

Kisa Judit dietetikus, A Rák Ellen, az Emberért, a Holnapért Társadalmi Alapítványtól a táplálkozás emlőrák megelőzésében és a gyógyulásban betöltött szerepéről, Bányai Éva pszichológus, hipnóziskutató a melldaganatos betegeket segítő pszichológiai módszerekről tájékoztatja a hallgatóságot. Az önsegítő csoportok szerepéről a rákellenes civil szervezetek képviselői, a kiégés problémájáról Bánfi Ildikó mentálhigiénés szakember, a Holnapom Egyesület munkatársa beszél a résztvevőknek.

A konferencia célja felhívni a figyelmet arra, hogy közeledik október, mely a mellrákellenes küzdelem nemzetközi hónapja.

Magyarországon az emlőrák körülbelül minden kilencedik nőt érint és évente több mint 2100 magyar nő nem tud sikeresen megküzdeni ezzel a betegséggel. A következő egy éven belül előre láthatóan világszerte 1 millió 300 ezer nő hal meg emlőrákban. Az emlőrákos megbetegedés egyre fiatalabb korosztályt ér el: míg tíz évvel ezelőtt leginkább az ötvenes éveikben lévő nőket érintette, ma már egyre gyakoribb a 30-as korosztályba tartozók megbetegedése.

Lánchídi séta a mellrák ellen október 2-án

Immár tizedik alkalommal rendezik meg október 2-án a rózsaszínnel kivilágított Lánchídon azt a sétát, amellyel a mellrákszűrés fontosságára hívják fel a figyelmet.

A szűrés és az önvizsgálat fontosságát akarják hangsúlyozni a szervezők, valamint azt, hogy az időben felismert betegség 95 százalékban gyógyítható. Körtvélyes Éva, a szervező Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke a keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: sikerült a téma "tabu jellegét" megszüntetni, hiszen 10-15 évvel ezelőtt még "nem illett" beszélni a rákról.

A behívott nők mintegy 45,9 százaléka jelent meg 2011 első felében mellrákszűrésen. A területi eloszlás szerint Budapesten, Pest és Komárom-Esztergom megyében 38 százalék, Tolna megyében 67 százalék, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 68 százalék vett részt a szűrésen - ismertette az adatokat Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón.

Ismételt szűrésre 6300 nőt rendeltek vissza, ebből 300-an nem mentek el. Minden évben 2000 nő hal meg emlőrákban, évente 6800-7000 új megbetegedést regisztrálnak. Ha baj van, minél előbb szembesülni kell vele, mert akkor lehet tenni valamit és rá lehet lépni a gyógyulás útjára - hangsúlyozta Paller Judit, hozzátéve: korcsoporton kívüliek is elmehetnek szűrésre, ha úgy érzik, hogy szükséges.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott Kozó Liza, aki túlélte a mellrákot, és - mint mondta - "jó példa szeretne lenni arra, hogy oda kell figyelni magunkra!"

Magyar kutatócsoportok és cégek jelentkezését is várja a General Electric (GE) a rák elleni innovációs versenyre - emlékeztetett Herenyik Ildikó, a GE Healthcare Szoftverfejlesztési osztályvezetője. A verseny célja a mellrákkutatás fejlesztése, személyre szabottabb megoldások nyújtása a kezelések során. Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület a GE segítségével kidolgozta a Partnerlánc elnevezésű kezdeményezést, hogy segítse a cégeken belüli egészségtudatosság formálását. A partnerlánc segítségével több mint 100 ezer alkalmazottat értek el.

Az október 2-i séta előtt a Magyar Tudományos Akadémiánál felállított szabadtéri színpadon 18 órától a többi között fellépnek a Dumaszínház előadói és a Napsugár Anna Jeltánc Társulat. A Zumba fitness flash mobot szervez, ezen kívül szűrővizsgálatok és önvizsgálat oktatás is várja az érdeklődőket. A séta 20 óra után indul el a rózsaszínnel kivilágított Lánchídon, ezen az estén a Clark Ádám téren rózsaszínű virágokkal beültetett ágyást gyertyákkal világítják meg.KERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.