Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
Angelina Jolie cikke - Én ezt a kezelést választottam
The New York Times, 2013. május
Angelina Jolie New York Times-ban közzétett levelét követően ismét az érdeklődés középpontjába került az emlőrák megelőzésének illetve a kockázat csökkentésének. Angelina Jolie egy olyan eljárás mellett döntött, melynek során mindkét mellét eltávolították. Leírja az okokat, hogy miért. Lefordítottuk a teljes levelet, hogy ne csak a bulvársajtó rövidített és kivonatolt anyagát tudjátok elolvasni:

Én ezt a kezelést választottam
Édesanyám szinte egy évtizeden keresztül harcolt a rákkal, amikor 56 évesen elhunyt. Eléggé sokáig tudott kitartani ahhoz, hogy magához ölelhesse az első unokáját. A többi gyerekemnek viszont soha nem adatik meg az a lehetőség, hogy megismerjék meleg szeretetét és kedvességét.
Gyakran beszélünk "Anya anyukájáról", és ilyenkor megpróbálom elmagyarázni azt a betegséget, ami elragadta tőlünk. A gyerekeim többször megkérdezték már, hogy ugyanez megtörténhet-e velem is. Én mindig azt válaszolom, hogy ne aggódjanak - de az igazság az, hogy hordozója vagyok a "hibás" génnek, a BRCA1-nek, amely drámaian megemeli a kockázatát annak, hogy mellrákom vagy petefészekrákom legyen.
Az orvosaim 87%-ra becsülték annak az esélyét, hogy mellrákom, 50%-ra pedig azt, hogy petefészekrákom lesz - persze a kockázat minden nő esetében más.
Az emlőrákos eseteknek csak töredéke alakul ki úgy, hogy öröklött gén mutálódik. Átlagosan 65% az emlőrák kialakulásának kockázata abban az esetben, ha a BRCA1 gén meghibásodik.
Amikor megtudtam, hogy velem is ez a helyzet, eldöntöttem, hogy elébe megyek a dolgoknak, és annyira lecsökkentem a kockázatomat, amennyire csak lehet. Elhatároztam, hogy elvégeztetem azt a megelőző eljárást, amely során mindkét mellemet eltávolítják. Azért a mellekkel kezdtem, mert a mellrák kockázatom magasabb volt, mint a petefészekrák, és mert ez a műtét bonyolultabb.
Április 27-én fejeztem be azt a három hónapig tartó orvosi procedúrát, amelynek során mindkét mellemet eltávolították. Ez idő alatt sikerült mindezt diszkréten kezelni és a munkámat is folytatni.
Most azért írom le mindezt, mert remélem, hogy más nőknek hasznára válhat az én tapasztalatom. Az a szó, hogy "rák" még mindig félelemmel tölti el az emberek szívét, bénító tehetetlenég-érzést keltve. Ugyanakkor ma már egy vérvizsgálat segítségével lehetőség van arra, hogy kimutassák, mennyire vagyunk hajlamosak arra, hogy szervezetünkben emlőrák vagy petefészekrák alakuljon ki - és így tenni is tudunk ellene.
Az én kezelésem február 2-án kezdődött egy olyan beavatkozással, amit "mellbimbó megőrző mastectomiának" neveznek, ami kizárja a mellbimbó mögötti bimbócsatorna megbetegedését és extra vért biztosít erre a területre. A folyamat fájdalmas és sok kék-zöld foltot hagy maga után, de jelentősen növeli annak az esélyét, hogy a mellbimbó megmenthető legyen.
Ezután két héttel következett a fő műtét, amikor is a mell szövetét kivették és átmeneti töltőanyagot tettek a helyére. Ez a műtét akár 8 órán keresztül is tarthat. Az ember dréncsövekkel és expanderekkel a mellében ébred. Leginkább olyan, mint egy sci-fi jelenet. De a műtétet követően néhány napon belül visszakerülsz a régi életedbe.
Kilenc héttel később a végső műtétet is befejezték, amikor is helyreállították a mell formáját egy implantátum segítségével. Az utóbbi években számos újítás született ezen a téren, és a végeredmény valóban gyönyörű tud lenni.
Azért akartam ezt leírni, hogy elmondjam a többi nőnek, hogy nem volt könnyű a melleim eltávolítása mellett döntenem. Mindemellett nagyon örülök, hogy így döntöttem. Az esélyem arra, hogy emlőrákom legyen, 87%-ról 5 százalék alá esett. Így már elmondhatom a gyerekeimnek, hogy nem kell félniük attól, hogy mellrák miatt elveszítsenek.
A gyerekek mindebből szerencsére semmi elborzasztót nem láttak – csak a pici sebeimet látják, és ez minden. Maradok csak Anya, ahogy eddig is volt voltam. És tudják, hogy szeretem őket, és hogy mindent megteszek azért, hogy minél tovább velük lehessek. Nem érzem magam kevésbé nőnek. Erősnek érzem magam, mert egy erős döntést hoztam meg, ami semmiképpen nem vesz el a nőiességemből.
Szerencsés vagyok, hogy Brad Pitt személyében olyan párom van, aki szeret és támogat. Így szeretném üzenni mindenkinek, akinek a felesége vagy a barátnője hasonló dolgokon megy keresztül: tudjátok, hogy ti nagyon fontos részei vagytok ennek az átmenetnek. Brad ott volt velem a Rózsaszín Lótusz Emlő Központban a kezelések teljes ideje alatt. Sikerült megtalálnunk azokat a pillanatokat, amikor közösen nevethettünk. Tudtuk, hogy ez volt a jó döntés a családunk számára, és hogy ez közelebb hoz majd minket egymáshoz. És tényleg közelebb hozott.
Mindenkinek üzenem, aki ezt az írást olvassa: remélem, ez segít abban, hogy tudjátok, hogy van választási lehetőségetek. Szeretnék minden nőt bátorítani, különösen azokat, akiknek a családjában fordult elő emlő vagy petefészekrák, hogy találjátok meg azokat a szakembereket, akik ezen át tudnak titeket segíteni, és minden információtok meglegyen ahhoz, hogy jó döntést hozzatok.
Számos csodálatos orvos van, akik kiegészítő kezelésektől a sebészetig holisztikus hozzáállással kísérik a betegeket. Az én kezelésem leírását hamarosan feltöltjük a Rózsaszín Lótusz Emlő Központ weboldalára, abban a reményben, hogy másoknak segít eligazodni.
A WHO szerint mellrákban évente 458.000 embert veszítünk el – főképpen az alacsony- és közepes életszínvonallal bíró országokból. Elsőrendű fontosságúvá vált, hogy minden nőnek lehetősége legyen genetikai tesztet illetve életmentő preventív beavatkozásokat végeztetnie – függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkeznek, milyen körülmények között és hol élnek. Az Egyesült Államokban egy BRCA1 és BRCA2 teszt ára kb. 3.000 USD, ami nagyon sok nő számára sajnos megfizethetetlen.
Úgy döntöttem, hogy nem kezelem többé diszkréten a mell-eltávolítással kapcsolatos információkat, mert meg vagyok győződve arról, hogy nagyon sok nőnek fogalma sincs arról, hogy egy lehetséges mellrák-betegség árnyékban él. Azt is remélem, hogy lehetőségük lesz majd arra, hogy genetikai tesztet csináltassanak, és ha kiderül, hogy magas a kockázatuk, akkor tudják, hogy vannak választási lehetőségeik.
Az élet nagyon sok próbatétel elé állít minket. Azoktól nem kell megijednünk, amelyekkel szembe tudunk szállni, és amelyeknek befolyásolni tudjuk a kimenetelét.
Angelina Jolie, színész és filmrendező

A cikk a The New York Times new yorki kiadásában, az A25 oldalon jelent meg My Medical Choice címmel.KERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.