Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
Marcia Presky Women’s Health Empowerment Program (WHEP)
American Jewish Joint Distribution Committee logo
facebook
A szűrésekről

Az emlő egészségéről tapintásos (fizikális) vizsgálattal, illetve mammográfiás vagy ultrahangos szűréssel szoktak meggyőződni.

A fizikális vizsgálatot alkalomszerűen végezheti nőgyógyász, panasz esetén azonban ajánlott emlődiagnosztához fordulni, akit az akkreditált emlőszűrő központokban (ide link lesz majd) lehet megtalálni.

A mammográfiás vizsgálatot szintén akkreditált emlőszűrő központokban végzik. A mammográfia az emlő röntgen (képalkotó) vizsgálatát jelenti. Jelenleg ez a legmegfelelőbb és leginkább hozzáférhető vizsgálati mód az emlőrák korai felismerésére: már abban a stádiumban ki tudja mutatni a betegséget, amikor a betegség nagyon jó eséllyel gyógyítható.

A vizsgálat során az emlőket két sugáráteresztő lemez közé szorítják, és ilyen módon minkét mellről két felvételt készítenek, melyeket később két független emlődiagnoszta analizál. A vizsgálat lehet enyhén kellemetlen, ajánlott a helyszínen követni a szűrési asszisztens pontos tanácsait illetve tartózkodni a parfümök, púderek használatától.

Magyarországon a szervezett emlőrák szűrés 45-65 év közötti hölgyek részére kettő éves gyakorisággal történik, az ÁNTSZ által küldött meghívók alapján.

Ha a családban több esetben előfordult már (elsősorban) emlőrák megbetegedés, akkor indokolt a fiatalabb korban az életkornak megfelelő szűrővizsgálat és fokozott kontroll.

A 20-45 éves hölgyek, különösen a még nem szült nők esetében, hacsak erre nincs különleges indok, a mammográfiás vizsgálat helyett az ultrahangos vizsgálatot szokták javasolni, és csak tumor-gyanús esetben végeznek mammográfiás vizsgálatot. Az ultrahangos szűrés mammográfiát kiegészítő vizsgálatként is szolgál a 45-65 éves nők szűrésénél. Az ultrahangos vizsgálat nem jár fájdalommal.

Bővebben az emlődiagnosztikáról itt tájékozódhat.KERESÉS A WEBLAPON
HÍREK, AKTUALITÁSOK
© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.